L’Ajuntament de Barcelona crearà una unitat especialitzada per tramitar de manera més ràpida les llicències per rehabilitar edificis. Els tràmits per obtenir un permís d’obra s’allarguen uns set mesos de mitjana i la voluntat és reduir el termini a la meitat. La nova finestreta única obrirà aquest mes d’octubre a les oficines que Urbanisme té a les Glòries, i la formaran tècnics especialitzats en llicències i patrimoni, i també advocats.

El govern municipal ha pactat aquesta unitat per agilitzar llicències amb el grup de Junts per Catalunya i l’han presentat conjuntament amb la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig. La unitat acompanyarà els promotors en el procés per tramitar permisos i es garantirà la comunicació àgil i el seguiment d’expedients durant tot el procés. A més, s’elaborarà un catàleg de bones pràctiques per a la rehabilitació.

“És la manera de fer oposició, no quedar-nos allà rondinant sinó proposar mesures realistes i eficients”, ha afirmat Elsa Artadi (JxC), que ha destacat que la rehabilitació és necessària per renovar un parc d’habitatges envellit. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que per cada milió d’euros mobilitzat en rehabilitació s’activen 50 llocs de treball i que es pot reduir un 40 % el consum final d’energia.

El 70 % d’edificis són d’abans del 1980

El 2019 el consistori va concedir 1.088 llicències d’obra.

El 10,6 % van ser de gran rehabilitació, és a dir, una renovació total de l’edifici per adaptar-lo a les normatives d’una obra nova en accessibilitat i eficiència energètica. La degana del COAC ha apuntat que el 70 % dels edificis residencials de Barcelona són d’abans del 1980 i que el 50 % tenen problemes d’accessibilitat. També ha dit que el 36 % de la producció de CO2 procedeix del parc edificat.