La suspensió de l’activitat institucional afecta les quatre comissions previstes per aquests dos dies. La declaració que ha llegit Colau qualifica de “greu decisió” l’ingrés a presó dels líders de l’ANC i Òmnium Cultural i considera que “l’existència de presos polítics no té cabuda en l’actual Unió Europea”. L’alcaldessa ha comparegut acompanyada de Gerardo Pisarello (BComú), Xavier Trias (PDeCAT), Alfred Bosch (ERC), María José Lecha (CUP) i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy.

El text conjunt rebutja la “judicialització de la vida política” amb què consideren que l’Estat espanyol dona resposta a un conflicte polític que requereix solucions democràtiques, i exigeix “una efectiva separació de poders”. “Que s’abandoni la via de l’enfrontament i que s’obrin vies de  diàleg per resoldre el conflicte”, segueix la declaració, que fa una crida a la ciutadania a “seguir defensant pacíficament els seus drets i llibertats”.

Cs i PP rebutgen l’aturada de l’activitat

La presidenta del Grup Municipal de Cs, Carina Mejías, ha comparegut per criticar la decisió d’aturar l’activitat institucional de l’Ajuntament perquè creu que “silencien i impedeixen el control al govern”. Mejías ha dit que els grups que han plantejat l’aturada “no poden fer servir l’Ajuntament per pressionar els jutges”. Des del PP, Àngels Esteller ha denunciat que Colau “s’ha sumat al ‘rodillo independentista'”per silenciar l’oposició i ha assegurat que Sànchez i Cuixart “no són presos polítics”.

El Grup Municipal del PSC ha fet un comunicat en què expressen el “rebuig frontal a la judicialització” d’un conflicte polític que necessita solucions polítiques. Els socialistes qualifiquen de “decisió desproporcionada” l’ingrés a presó dels líders de l’ANC i Òmnium i “una pèssima notícia pels qui defensem i creiem en el diàleg”. Els socialistes no han signat la declaració perquè no s’hi ha inclòs el rebuig a la via unilateral.

En un comunicat, el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, ha reclamat a l’alcaldessa que busqui altres majories per “construir les bases de Barcelona com a futura capital de la República catalana”, i ha ofert el seu partit, Demòcrates de Catalunya. “No és acceptable que el govern de la ciutat estigui condicionat per una força al dictat del PSOE”, diu el comunicat, en relació amb el PSC.