L’Ajuntament de Barcelona revisarà la Medalla d’Or atorgada l’any 2012 a Heribert Barrera, primer president del Parlament de Catalunya, un cop restituïda la cambra el 1980, després del franquisme. A proposta de Barcelona pel Canvi, el consistori estudiarà si li retira el guardó per les seves “afirmacions xenòfobes” durant la seva trajectòria política. La proposició ha rebut el suport de BComú, el PSC, Cs, el PP i BCN Canvi.

“La immigració és la principal amenaça de Catalunya” o “Els negres tenen una intel·ligència inferior” són algunes de les expressions de Barrera que la regidora Eva Parera ha volgut reproduir en el ple municipal del mes de setembre. “Va ser un gran xenòfob i no se’l pot alabar ni premiar”, ha dit.

Demanen no fer una “guerra de medalles”

BComú, el PSC i el PP han demanat no fer una “guerra de medalles”, però han acabat votant-hi a favor. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha volgut recordar una altra afirmació de Barrera: “Ningú no em convencerà que és millor una Rambla amb gent mestissa a una on només hi hagi gent blanca”. El pitjor de tot, ha dit Serra, és que “mai no va arribar a corregir” les seves paraules.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, creu que retirar guardons del passat és “impropi” del plenari, però admet que ara no s’atorgaria una Medalla d’Or a una persona que fa aquestes afirmacions. Josep Bou, del PP, diu sentir “vergonya” i ha afegit: “Hi votaré a favor, però serà l’últim cop que votaré a favor d’una cosa així”.

La votació de la proposició no s’ha fet com sol ser habitual: el PSC ha demanat una votació nominal perquè cadascun dels regidors del consistori expressin el seu sentit del vot.

ERC i JxC recorden l’expulsió de gitanos

La regidora d’ERC Montse Benedí ha destacat la figura d’Heribert Barrera com un polític que “va defensar els drets del poble català” i el defineix com un “decidit lluitador antifranquista”. Els republicans creuen que la proposició obeeix al “ressentiment” de Manuel Valls per la declaració institucional del plenari contra el desallotjament de romanesos a França.

Des de Junts per Catalunya, Ferran Mascarell s’ha preguntat com Valls ha portat aquesta proposició a votació després de la condemna per part del Tribunal Europeu dels Drets Humans per la seva política a França.