La croada de l’Ajuntament de Barcelona contra l’oferta turística il·legal s’amplia ara també a la legal. El consistori retirarà la llicència a 300 pisos turístics que van iniciar l’activitat el 2014 sense tenir la cèdula d’habitabilitat. Aquesta xifra se suma als 297 habitatges d’ús turístic legals que entre el mandat passat i l’actual han perdut també la llicència per incomplir la normativa. Entre uns i altres són 597 pisos turístics.

Els 300 sense cèdula d’habitabilitat formen part del miler de pisos turístics que van presentar els permisos per operar abans de la suspensió de llicències que va decretar el govern de Xavier Trias el 2014. Durant el confinament, el servei d’inspecció municipal va posar la lupa en aquests habitatges i va detectar que n’hi havia que havien iniciat l’activitat dient que tenien cèdula quan en realitat no era cert.

La majoria d’aquests pisos se situen a l’Eixample (141) i Sants-Montjuïc (68). La meitat, a més, encara no té cèdula d’habitabilitat. Hi ha 83 pisos que es concentren en només sis propietaris. A banda de deixar sense efecte la llicència -s’espera que sigui en les properes setmanes-, s’obrirà un procés sancionador i, si se sospita que hi va haver falsedat documental, s’enviarà el cas a la fiscalia.

Revisió de tots els pisos turístics legals

Pel que fa als altres 297 pisos turístics que ja no tenen llicència, els motius per retirar-la van ser diversos, com ara que el titular del pis no coincidia amb el de la llicència, pisos que s’havien dividit en dos o més o bé que no tenien cèdula d’habitabilitat. Per tot plegat, l’Ajuntament està decidit a revisar tots els habitatges d’ús turístic que tenen llicència, uns 9.000, per comprovar que tots s’ajusten a la normativa.

Compromís d’Apartur amb la legalitat

Després de l’anunci que ha fet l’Ajuntament, l’Associació d’Apartaments turístics de Barcelona, Apartur, ha emès un comunicat en què ha reiterat el compromís amb la legalitat. “Ens hem d’assegurar que la legalitat es compleix de manera escrupulosa”, ha apuntat el president de la patronal, Enrique Alcántara.