En aquests moments hi ha 16 causes penals pendents de sentència en què l'Ajuntament s'havia personat com a acusació particular. Entre les quals la dels aldarulls de Can Vies o els de la vaga general de 2012. Ara el govern municipal ha decidit retirar-se de tots aquests processos, i ho fa perquè diu que ja hi actua la fiscalia i creuen que fer-ho també el consistori suposa duplicar recursos i funcions. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència "Volem evitar l'escena de diversos representants públics, representant diferents institucions però exercint idèntica acusació en un procés penal." Això també s'aplicarà en els processos penals que s'obrin a partir d'ara, malgrat que sí que es demanaran responsabilitats civils per fets com ara destrosses en el mobiliari urbà. ALFRED LACASA, director de Serveis Jurídics de l'Ajuntament de Barcelona "Quan deixarem d'acusar penalment no deixarem de perdre ni un euro. Civilment nosaltres rescabalarem de tots els danys. Si durant una manifestació s'ha trencat un banc, aquest banc l'Ajuntament de Barcelona el cobrarà. El que passa és que no acusarà les persones." Un canvi de criteri que, segons Asens, suposarà un estalvi de 80.000 euros l'any i que tindrà excepcions en aquells casos de trascendència social i vulneració de drets humans. A partir d'ara també es reduirà i diversificarà l'externalització de serveis jurídics. Segons el govern actual, entre 2011 i 2015 l'Ajuntament va pagar set milions i mig d'euros a diferents despatxos privats. Una dada que volen reduir un 45% fent més ús dels advocats de què disposa el consistori.

Asens ha afirmat que el fet que l’Ajuntament es personi com a acusació popular en aquests casos pot interpretar-se com  una “desconfiança de la feina del ministeri fiscal”, i ha explicat que només es recorrerà a aquest tipus d’accions legals quan hi hagi un interès municipal complementari o en casos d’especial transcendència.

Segons el tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència, el consistori s’estalviarà uns 80.000 euros. Tanmateix, no es renunciarà a reclamar la responsabilitat civil dels delictes, i per tant a rescabalar-se pels danys econòmics.

L’altra gran objectiu que seguiran els serveis jurídics municipals serà el de reduir un 45% anual les externalitzacions de serveis a despatxos d’advocats privats. Segons dades de l’Ajuntament, els últims quatre anys s’han destinat uns 8 milions d’euros a encàrrecs d’aquest tipus. A més, la intenció del consistori és diversificar els encàrrecs perquè no es concentrin “en certs despatxos com passa ara”.