L’Ajuntament de Barcelona impulsa els primers projectes de pisos de cohabitatge per a gent gran i persones amb discapacitat. Formen part del conveni que el consistori va signar la tardor passada amb el tercer sector, per tal d’impulsar projectes delegats. Segons aquest acord, l’Ajuntament cedeix solars i edificis per rehabilitar a entitats privades sense ànim de lucre dedicades a l’habitatge.

Aquestes fundacions i cooperatives s’encarreguen de la construcció o reforma dels habitatges i de la posterior gestió. L’Administració manté, en tot moment, la titularitat del sòl i després de 99 anys, els edificis passaran també a ser públics. “És una doble garantia de la no mercantilització encara que faran una tasca pública tot el temps”, explica la portaveu de les fundacions d’habitatge social, Carme Trilla.

Les entitats podran començar a construir les promocions a finals del 2022, un cop s’hagi cedit el sòl i s’hagin concretat els projectes. “Hem aconseguit una aliança del públic amb el social comunitari per crear habitatge més de pressa, assequible i amb col·lectius diversos“, apunta Javier Martínez, representant de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya (GHS).

12 solars per a cohabitatge i lloguer

En la primera fase d’aquest conveni, el consistori cedeix 12 solars i edificis per rehabilitar, que suposaran un total de 372 habitatges. D’aquests, set edificis estaran destinats al cohabitatge, que sumaran 144 pisos, mentre que els cinc restants es destinaran a lloguer, amb un total de 229 pisos.

En tots els casos, les persones que vulguin optar-hi, hauran d’estar inscrites en el Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial (HPO). Pel que fa als habitatges de lloguer, el procés d’adjudicació serà el sorteig, igual que els pisos de protecció oficial. En els projectes de cohabitatge, seran les mateixes entitats les que en faran la tria.

Altres projectes amb el tercer sector

Aquests no són els primers projectes que es fan en col·laboració amb el tercer sector. A Barcelona, ja hi ha altres experiències similars. Dues ja estan acabades i hi ha persones vivint-hi, una al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, amb cinc habitatges, i la promoció de La Borda, a Can Batlló, al districte de Sants-Montjuïc, amb 28 habitatges més. Vuit promocions estan ara mateix en obres: quatre en la fase final al Poblenou, la Marina del Prat Vermell, les Roquetes i la Barceloneta (89 pisos) i quatre més en la fase inicial (124 habitatges).

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha destacat el valor de la col·laboració amb el tercer sector. “Busquem estratègies diferents per multiplicar el que podem fer amb els recursos limitats que té l’Ajuntament”, ha dit.

A banda dels edificis que ja estan projectats, l’Ajuntament vol incrementar les col·laboracions públiques amb entitats privades sense ànim de lucre. Els propers mesos té previst una altra convocatòria per a la promoció de 280 pisos nous, una xifra que espera ampliar al miler en els propers anys.