L’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat a Mediaurban, una agència del grup Mediapro, la construcció de 47 pisos de lloguer assequible en un solar municipal. És la primera vegada que el consistori adjudica a una empresa amb ànim de lucre la construcció d’habitatge en terrenys municipals. El consistori no perdrà en cap moment la propietat del sòl perquè el bloc serà en règim de dret de superfície, i els pisos seran seus passats 75 anys.

Tot i que Mediaurban s’encarregarà de la construcció dels habitatges, el finançament l’oferirà un soci inversor privat que no vol que se’n conegui la identitat. Els pisos es faran al carrer de Badajoz, 11-15, al Poblenou, en uns terrenys coneguts com l’illa Sibèria, una antiga fàbrica de gel de principis del segle XX.

En un concurs públic, l’Ajuntament ha triat l’oferta de Mediaurban perquè ofereix preus per sota del mercat i, a més, per sota del preu de l’habitatge de protecció oficial. Concretament, el preu dels lloguers se situarà entre els 5,5 i els 7 € el metre quadrat, inferior als 13-14 euros de mitjana a la zona. Cada habitatge tindrà una superfície d’entre 50 i 80 m².

pisos Mediapro

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Marín, assegura que els recursos públics per fer front als problemes que té Barcelona en matèria d’habitatge “són limitats”. Per això, considera imprescindible la “corresponsabilitat” del sector privat per construir habitatge de lloguer assequible. “En aquest país, el sector privat que no especuli i vulgui aconseguir beneficis moderats per garantir el dret a l’habitatge és minoritari”, ha dit la regidora.

Com seran els pisos?

Els pisos seran de dues, tres o quatre habitacions, amb façana al carrer i a l’interior d’illa i un gran espai central de menjador i cuina oberta. També tindran dues terrasses. Segons la representant de Mediaurban, Maria Sisternas, els habitatges seran lluminosos, de qualitat i amb ventilació creuada. La construcció, ha dit, es basarà en els pisos històrics de l’Eixample, amb un espai de ventilació a cada banda.

pisos Mediapro illa Sibèria

Els habitatges es distribuiran en cinc nuclis d’escala amb un conserge i tindran espais d’ús col·lectiu al terrat i en algunes zones de la planta baixa, amb una bugaderia industrial, una biblioteca i una zona enjardinada per a cultiu vegetal comunitari. A través d’una aplicació de mòbil, els llogaters i el conserge es podran comunicar i, per exemple, gestionar els espais comunitaris.

Un de cada quatre pisos tindran un lloguer hiperbaix

El bloc que construirà Mediaurban donarà resposta a les persones inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatge protegit, i serà gestionat per la Fundació Hàbitat3, que forma part de la Taula del Tercer Sector Social. Carme Trilla, presidenta de l’entitat, explica que un de cada quatre pisos de la nova promoció es destinaran a persones que tenen “emergències socials”, és a dir, que necessiten un suport més intensiu que la resta de llogaters.

Aquests habitatges tindran un lloguer “hiperbaix”, d’entre 200 i 250 euros mensuals. L’objectiu del govern municipal és impulsar durant aquest mandat l’anomenada promoció delegada, és a dir, cedir sòl municipal al sector privat per construir-hi pisos de lloguer assequible. Actualment aquesta pràctica representa el 26 % de les promocions en marxa pendents de lliurament.