Amb la firma del document, les cinc universitats i el consistori doten d’un marc i de contingut el Consell Assessor Municipal d’Universitats (CAMU), que es va crear el mes de juliol passat, i té per objectiu agilitzar les preses de decisions i intercanviar els punts de vista sobre els diferents assumptes que els afecten. Treballen en tres grups de treball dividits en infraestructures i equipaments, educació i recerca, i transformació social.

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, considera que la feina que ja s’està fent a bon ritme augura bons resultats i ha mostrat entusiasme per la possibilitats que ofereix el marc de col·laboració. De la UPF, el vicerector Pelegrí Viader ha apuntat que ja fa anys que “van del bracet amb el consistori” i que el conveni assegura que es faci en un futur.

Des de la Universitat Autònoma de Barcelona, la rectora Montserrat Arboix ha posat l’accent en la feina que tenen les universitats en la recerca sobre la pobresa, la migració i la integració, i també en la captació i retorn del talent que ha marxat. “Som potentíssims agents socials que afavorim la inversió d’empreses a la ciutat perquè generem el talent”, ha conclòs Josep A. Planell, de la UOC. Per part de la UPC s’ha mostrat la intenció que la ciutat sigui un referent d’enginyeria.

L’alcaldessa ha estès la mà a les institucions i ha reivindicat que es prioritzi el finançament just i adequat per les universitats, i s’acabi amb la precarietat de part del personal docent. Colau ha defensat el treball en la lluita contra les desigualtats en l’educació. També ha posat l’accent en la recerca a fer en els àmbits de l’envelliment de la població, la contaminació i la intel·ligència artificial.