El govern muncipal està estudiant de quina manera pot convertir habitatges d’ús turístics en pisos de lloguer convencional, per donar resposta a la crisi del coronavirus. Segons ha explicat la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, al plenari d’abril “estem treballant i estudiant totes les possibilitats per ampliar el nombre d’habitatges”, posant especial èmfasi als pisos turístics actuals: “Té tot sentit del món reorientar-ne l’ús perquè passin a ser lloguers assequibles”.

Martín ho ha dit com a resposta a un prec d’ERC (que s’ha acceptat), presentat per la regidora Eva Baró. La republicana ha assegurat que la davallada en el turisme (i la conseqüent demanda de pisos turístics) “obre una finestra d’oportunitat” per ampliar la borsa d’habitatge residencial. ERC proposa fer l’ús de l’article 50 bis de la Llei de turisme, que permet als Ajuntament revisar la necessitat de mantenir —o no— les llicències turístiques.

“És una via que tenen completament desaprofitada”, ha reblat Baró, que ha preguntat si l’executiu “desaprofitarà la possibilitat de fer política d’habitatge en clau municipal a cost zero”. Malgrat acceptar el prec, Lucía Martín ha retret a Baró que “no podem amagar la qüestió clau, que qui té la competència en matèria de turisme és el govern de la Generalitat” (de JxC i ERC).

Alguns pisos turístics, ja són al mercat de lloguer

El debat en el plenari de Barcelona ha coincidit amb el moment en què alguns propietaris de pisos turístics ja han decidit passar-los al lloguer convencional, bé sigui temporal o de llarga durada. De fet, segons el portal Pisos.com, un 10 % dels pisos turístics publicats al web ja no estan orientats als turistes.