En espera dels resultats de l’autòpsia de les dues persones sense sostre, les hipòtesis apunten al fred d’aquests dies. Se sap que una de les dues persones havia rebutjat allotjar-se en un equipament d’emergència, fet que revifa la impotència de tenir places d’acollida però haver de respectar la llibertat individual. “No podem obligar ningú a venir a un equipament. Fem una tasca continuada per anar generant confiança, però cada persona té una història personal diferent i no sempre aconseguirem que totes elles vulguin venir a un equipament“, ha afirmat Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona.

200 places addicionals

En total a Barcelona hi ha 2.700 places d’acollida en col·laboració amb el teixit social, més 200 llits que s’han afegit com a prevenció davant la baixada de la temperatura. “Tenim unes 60 places lliures, absorbim tota la demanda”, afegeix Fuertes. “Vam obrir 100 places al novembre i dissabte vam obrir-ne 100 més, i vam sortir al carrer a oferir-les, però no podem obligar ningú”.

De moment, no hi ha data de clausura de l’allotjament de la Fira de Montjuïc. “Anirem monitorant la temperatura i prendrem decisions en funció dels indicadors”.

Obert a repensar actuacions

Davant les crítiques d’algunes entitats que reclamen un canvi en el model d’atenció, el consistori es mostra obert a repensar propostes i treballar-ne de noves per afrontar aquesta mena de problemàtiques, tot diversificant i segmentant els equipaments per adaptar-los als diversos perfils de persones sense llar.

Segons l’Ajuntament, s’ha reforçat la inversió destinada a dispositius i serveis per a persones sense llar, fins a arribar a un total d’uns 45 milions d’euros, un 30 % més. Davant el perill d’un augment de les xifres de sensellarisme a causa de la crisi socioeconòmica generada per la covid-19, s’insisteix en la prevenció i en polítiques garantistes que ho puguin evitar.