Assentament a les obres del parc de les Glòries
Assentament a les obres del parc de les Glòries
Escolta aquesta notícia

A Barcelona, l’Ajuntament ha identificat un centenar d’ocupacions i assentaments, i un 65 % d’aquests són en espais privats. En canvi, un 35 % són en espais municipals. La majoria, set de cada deu, es concentren als districtes de Sant Andreu, Sant Martí i l’Eixample. Són dades que ha revelat el govern municipal en la presentació de l’estratègia que ha traçat per evitar les ocupacions i que es consolidin els assentaments.

Aquestes dades no inclouen les ocupacions d’habitatges, sinó les de solars, naus industrials o locals comercials, per exemple, que poden tenir condicions d’infrahabitatge i, per tant, representar un risc per a la seguretat dels ocupants. També s’inclouen les ocupacions d’aquests espais que provoquen una alteració de la convivència o de l’ordre públic.

El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que el pla busca una acció comuna i coordinada de la Guàrdia Urbana, els serveis socials, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, els diferents districtes afectats i Patrimoni per fer front a aquest fenomen. Per la seva banda, la gerent de Coordinació Territorial i Proximitat, Gemma Arau, ha subratllat que entre els objectius de l’estratègia hi ha vetllar per la seguretat de les persones ocupants i minimitzar l’impacte en la convivència amb els veïns, a més de garantir la protecció dels bens ocupats. Ho han dit a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Habitatge del març a l’Ajuntament.

Mesures preventives: col·locar alarmes o fer-hi obres

El pla municipal planteja mesures com ara promoure usos o obres provisionals en els espais buits per evitar ocupacions. També oferir informació editada als propietaris que tanquen locals de negoci i col·locar alarmes en els espais municipals buits. A més, es proposa promoure accions judicials subsidiàries des del consistori pel desallotjament de l’espai si altera la convivència o es posa en perill la seguretat de l’habitatge.

En el cas d’habitatges públics, però també d’espais com solars, naus industrials o locals comercials de titularitat municipal, el consistori en recupera la possessió i en té la competència cada districte. En el cas d’espais privats s’actua en cas de perill imminent, risc per les persones o alteració greu de la convivència.

L’oposició apunta cap a una relació amb el sensellarisme

Junts ha aplaudit el pla i ha reclamat que no s’eternitzin assentaments com el de Vallcarca. BComú ha demanat abordar el fenomen juntament amb el del sensellarisme, perquè “qui viu en un assentament està en risc de pèrdua d’habitatge”, un enfocament que també s’ha centrat en els republicans. Per la seva banda, el PP ha etzibat que el pla arriba tard i és insuficient perquè no s’aporten les adreces d’espais ocupats ni les eines de desallotjament, i finalment Vox creu que l’informe és “petit” i vol fer la sensació que el problema està controlat.

Comparteix a: