L’Ajuntament de Barcelona ha començat a desplegar 315 actuacions que configuren la tercera edició del Pla de barris 2025-2028. Es desenvoluparan en un total de 27 barris de set districtes de la ciutat i, per primera vegada, Ciutat Vella té un pla específic que inclou tots els barris del districte i un increment substancial de la inversió.
Així, entre les aquestes actuacions que es duran a terme hi ha la reurbanització del carrer de la Princesa —el primer gran projecte que s’unirà a la nova via Laietana i que en un futur es completarà amb la reurbanització dels carrers Ferran i Jaume I—, i també la reurbanització del carrer de Pepe Rubianes. A més, també es crearà un parc al camí del Rec, a la Trinitat Vella, per convertir-lo en una nova zona ludicoesportiva, i es transformaran els entorns del nou CAP Gòtic i de la plaça del Vuit de Març.
Biblioteques obertes a l’agost i per Nadal
Un altre dels focus és la millora del confort climàtic als barris. Així, aquest any s’obriran sis biblioteques públiques —dels barris inclosos al pla— durant el mes d’agost, i després aquesta xifra s’anirà ampliant fins arribar a la dotzena, per reforçar la cobertura d’espais que funcionen com a refugi climàtic. A banda, aquestes biblioteques també estaran obertes durant les vacances de Nadal.
En l’àmbit de l’educació i la cultura, les accions se centren a impulsar la lectoescriputura i en la millora de les biblioteques escolars. També es rehabilitaran cinc centres educatius de la Zona Nord de Nou Barris per adaptar-los al format d’institut escola que tenen actualment i l’Institut Picasso guanyarà oferta de formació professional. A més, es projectaran noves escoles bressol municipals als barris de la Marina, el Raval, el Besòs i el Maresme, i es farà un nou centre de formació d’adults al Besòs i el Maresme.
40 M € d’inversió aquest 2025
El Pla de barris 2025-2028 suposa una inversió rècord de prop de 300 milions d’euros. De moment, aquest 2025 s’invertiran 40 milions, 30 dels quals en actuacions a l’espai públic i equipaments i 10 en accions de caire social. L’Ajuntament també ha fet balanç del pla anterior, del qual s’han executat 144 milions dels 150 previstos inicialment.

“El Pla de barris garanteix que bona part de la riquesa sigui distribuïda per tota la ciutat”, ha destacat l’alcalde, Jaume Collboni, durant la presentació dels projectes. Una política redistributiva que “funciona”, ha dit, i que “dona resultats concrets”, com ho demostra, per exemple, que als barris on s’ha aplicat s’ha reduït vuit punts l’abandonament escolar prematur.
Plans singulars per la Marina i els barris de muntanya
En paral·lel, l’Ajuntament també està treballant en la redacció de dos plans singulars, el dels barris de muntanya i el de la Marina, que preveu presentar aquesta primavera. En el primer, l’objectiu és millorar l’accessibilitat i la connexió amb serveis i equipaments als barris de les Planes, Sant Genís dels Agudells, Montbau i la Teixonera, i reduir les desigualtats que es deriven de la seva orografia. En el pla de la Marina, es busca anticipar-se a les necessitats que es crearan amb l’arribada de 30.000 veïns en 12 anys.
Rabassa (BComú): “El govern perverteix el Pla de barris”
Des de Barcelona en Comú consideren que el govern de Collboni “perverteix el Pla de barris”. El regidor de BComú, Jordi Rabassa, creu que “és un conjunt d’actuacions urbanístiques i poques de socials” que, a més, s’han decidit sense consensuar-les abans amb la ciutadania. “Collboni ha decidit no preguntar i fer la feina des dels despatxos”, ha criticat.

