El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, encapçala la delegació de l’Ajuntament de Barcelona que s’ha de reunir amb els portaveus dels partits polítics amb representació parlamentària. En total són 17 les ciutats refugi que denuncien al Congrés l’incompliment del compromís adquirit pel Govern espanyol. Entre aquestes ciutats hi ha Girona, Badalona, Santa Coloma, Sabadell, Sant Boi, el Prat, Madrid, Palma de Mallorca, Saragossa o València.

Dels 17.337 refugiats que havien d’arribar a l’estat espanyol provinents dels camps de Grècia i Itàlia només ho han fet 1.800 i, d’aquests, només 46 han arribat a Barcelona. Per contra, l’Ajuntament denuncia que la majoria dels refugiats arriben amb mitjans propis a la ciutat i que la xifra de persones ateses no para de créixer.

El Servei d’Atenció als Immigrants,  Estrangers i Refugiats (SAIER) ha atès aquest any 3.000 persones que han arribat a Barcelona amb mitjans propis fugint dels seus països. La xifra, aquest setembre, supera ja els 2.300 refugiats atesos durant tot l’any passat, i les previsions per al 2018 és que arribi als 4.200. El govern municipal denuncia la inacció del Govern espanyol i li reclama els diners de l’atenció a aquestes persones que està assumint el consistori. L’any passat, l’Ajuntament va pagar 800.000 euros per donar allotjament a refugiats, i aquest any calcula que la despesa pujarà 1,5 milions d’euros.