El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha demanat personalment explicacions al director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, sobre les declaracions que va fer aquest dilluns durant la presentació de les portes dissenyades per Jaume Plensa, que l’equipament estrenarà al setembre. Garcia de Gomar va explicar que calia protegir l’entrada principal del Liceu amb unes portes per “protegir aquest espai de no ser còmplices de moltes coses” que hi poden passar com “gent punxant-se heroïna”, dormint-hi, o “situacions com violacions o prostitució”.

El director artístic va comparar el Liceu amb el “paradís” i va afirmar que “a la porta a vegades hi hem trobat l’infern“. Una expressió de la que Martí discrepa: “Qualsevol equipament cultural no és el paradís, és el mirall del que passa a fora”.

Jordi Martí: “Espero que aclareixi el que va voler dir”

Martí considera que aquesta va ser una “expressió desafortunada” i que el mateix Garcia de Gomar s’ha mostrat comprensiu en parlar amb ell. “Espero que aclareixi el que va voler dir”, ha assegurat el tinent d’alcalde. “Vull pensar que quan fem rodes de premsa es parla de manera massa espontània”, creu Martí, que ha elogiat “tasca magnífica” que està fent com a director artístic del Liceu. “Vull pensar que és una ficada de pota i poca cosa més”, afirma.

Les paraules literals de Garcia Gomar van ser:

“En un espai que és el paradís, el Gran Teatre del Liceu, coincideix que a la porta de vegades hi hem trobat l’infern. Llavors, buscant una analogia, calia protegir aquest espai de no ser còmplices de moltes coses de les que poden passar aquí, des de gent punxant-se heroïna, de gent dormint perquè no tenen un altre lloc -i demanem a l’Ajuntament que puguin anar a un altre lloc, però quan no volen anar a un altre lloc i volen quedar-se aquí…- Després, situacions com violacions, com prostitució, etc. etc. Trobem una situació difícil de sostenir a les portes del paradís”.

Garcia de Gomar demana disculpes si va ofendre algú

El director artístic del Liceu ha sortit al pas de la polèmica i ha dit a Twitter que les seves expressions “no van ser íntegrament recollides” i demana disculpes “si això ha ofès a algú”. Per Garcia de Gomar, a l’interior de la porxada del Liceu –que va qualificar de “paradís”- a vegades s’hi crea un “espai ombrívol i poc salubre”. Afegeix que “si l’art té una funció és precisament la de fer reflexionar sobre un món que necessita molts ajustaments per ser més just, i és la Rambla el millor exemple de diversitat i convivència”, ha reblat per Twitter.