Coberta amiant escoles Glòries

El govern municipal ha justificat aquest dimarts les actuacions fetes per desamiantar els entorns de tres centres educatius de Glòries. Ho ha fet durant la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports. En concret, els centres afectats són les escoles Gaia i Encants, i l’Escola Bressol Leonor Serrano. Fa uns dies, les famílies ja van exigir en una manifestació la retirada urgent de les cobertes d’amiant: critiquen que l’Ajuntament no l’ha eliminat completament.

L’amiant de Barcelona es degrada sense que hi hagi cap pla per retirar-lo

Retirada parcial de l’amiant: què s’ha fet?

Per explicar les actuacions fetes, ha comparegut el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, que ha detallat que a l’Escola Gaia s’ha encapsulat la coberta de l’escola “excepcionalment” perquè assegura que va més enllà de les competències municipals. A més, ha assegurat que s’han pres mostres del terra als patis de centres i que totes han donat negatiu en restes de fibrociment.

En el cas de la bressol, Ximeno ha explicat que s’ha retirat el fibrociment a diferents punts del carrer de Los Castillejos. També diu que s’ha obert un expedient al propietari, a qui ja s’ha requerit en diverses ocasions que desamianti.

Pel que fa a l’Escola Encants, el gerent també ha explicat que s’ha procedit a eliminar l’amiant de diversos punts propers a l’escola. Tot i això, Ximeno afirma que, més enllà d’aquestes actuacions parcials, cal retirar més elements, una competència que depèn de la Generalitat.

42 edificis educatius amb amiant

Malgrat les explicacions municipals, a la comissió s’ha aprovat una proposició d’ERC demanant la retirada del fibrociment als entorns educatius de Glòries. També se sol·licita expropiar una parcel·la de la zona, per poder eliminar-ne definitivament l’amiant. L’expropiació, segons ERC, és necessària “després de més de 10 anys de requeriments i advertències al propietari”.

Més enllà del cas concret, el Grup Municipal d’ERC denuncia que hi ha 42 edificis educatius que tenen a prop elements amb fibrociment. De la seva banda, Ximeno ha explicat que l’Ajuntament està treballant en un Pla d’Acció Municipal que, de moment, ha elaborat un cens d’edificis potencialment amb amiant. Del total d’immobles, un 78 % són privats i un 24 % públics.