Les noves terrasses de bars i restaurants que s’han instal·lat a la calçada arran de la pandèmia milloraran l’estètica. L’Ajuntament ja havia anunciat que aquestes terrasses havien arribat per quedar-se, i ara vol substituir els blocs de formigó de color groc (els anomenats New Jersey), que separen les taules i cadires de la circulació dels cotxes, per un moble homologat nou. Per aquest motiu, properament s’obrirà una convocatòria a empreses del sector perquè facin propostes de prototips.

“Els New Jersey tenen els dies comptats”

“Els New Jersey tenen els dies comptats a la ciutat”, ha assegurat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. Pel consistori ara cal entrar en una “segona fase de dignificació de les terrasses a la calçada”. La intenció és que aquest nou moble d’ampliació de la vorera integri millor les terrasses a la calçada, sense descuidar-ne l’accessibilitat i la seguretat.

El consistori proposa tres materials: la fusta, el plàstic reciclat i el formigó, i que el seu preu sigui “molt assequible”. Un cop decidit el model, la intenció de l’Ajuntament és que “qui ho vulgui” ho pugui començar a instal·lar a finals del primer trimestre del 2021.  La inversió del moble anirà a càrrec del restaurador, i l’objectiu és que el 2022 serà condició obligatòria instal·lar-lo per poder convertir la llicència provisional de la terrassa en una de permanent.

3.129 terrasses noves

Des del mes de maig, l’Ajuntament ha autoritzat 3.129 terrasses noves per ajudar el sector de la restauració en el compliment de les restriccions per la covid. En total, la ciutat ha guanyat 8.600 noves taules i més de 33.000 cadires. Segons el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, un “esforç inèdit” a la ciutat per ajudar un dels sectors més afectats per les restriccions, i que ha rebut l’agraïment del director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols.

Per Pallarols aquesta és “probablement” la mesura “més eficient” de les que s’han posat en marxa. “8.000 taules que han salvat i salvaran empreses de restauració i llocs de treball”, ha assegurat. D’altra banda, l’Ajuntament també vol prorrogar la rebaixa de la taxa de terrasses el 2021, i del 9 de desembre al 9 de gener del 2021 obrirà un nou període per fer noves peticions per ampliar terrasses.

4.100 places d’aparcament menys

Gairebé la meitat d’aquestes noves terrasses s’han instal·lat en espais destinats fins ara als vehicles. Amb la mesura s’han eliminat 4.100 places d’aparcament i s’han guanyat 23.000 m2 per a ús ciutadà. Dues de cada tres propostes aprovades són ampliacions de terrasses ja existents, i la resta són permisos per a noves implantacions.

En total, l’Ajuntament ha rebut 6.731 sol·licituds, de les quals se’n han resolt 4.203. La gran majoria, tres de cada quatre, han estat autoritzades. L’Eixample és el districte on més autoritzacions s’han fet, amb un total de 1.100. Tot i això, també s’han denegat 1.074 peticions, la gran majoria per motius tècnics, com no tenir prou espai.