L’Ajuntament de Barcelona ha comprat dues finques a l’Eixample per ampliar el parc públic d’habitatge. Els dos blocs sumen en total 24 pisos i estan ubicats en l’àmbit de la superilla que ara està en obres. L’alcaldessa, Ada Colau, ho ha anunciat durant la trobada anual “L’alcaldessa respon” al Col·legi de Periodistes. L’operació requereix una inversió de 7,8 M € que inclou la compra i la rehabilitació dels habitatges.

Segons el consistori, les dues adquisicions estan un 27 % per sota de la mitjana de les compravendes a la mateixa zona. L’Ajuntament les ha pogut comprar fent ús del dret de tanteig i retracte, que dona a l’Administració la preferència en totes les operacions de compravenda d’edificis d’habitatges per “evitar processos d’especulació i gentrificació“. En els dos blocs hi ha pisos buits però també amb veïns, als quals se subrogarà el contracte de lloguer perquè hi continuïn vivint.

Estem construint més que mai, però també estem comprant per aturar l’especulació i garantir que els veïns es quedin a l’Eixample amb preus assequibles”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

“Protegir la ciutat de l’especulació”

L’alcaldessa ha explicat que l’Ajuntament ja ha comprat 47 finques a tota la ciutat per ampliar el parc d’habitatge públic, i ha demanat a la Generalitat, ara que govern i PSC han signat un acord per als pressupostos, que “com a mínim” iguali aquesta xifra per “protegir la ciutat de l’especulació”. “Si nosaltres hem comprat 47 finques, com no ho ha de poder fer la Generalitat?”, s’ha preguntat Colau, que ha qualificat de “bona notícia” l’acord de pressupostos per “reactivar la Generalitat a Barcelona”.

Les finques es rehabilitaran

Una de les dues finques és al carrer de Villarroel amb Consell de Cent, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample. Dels 16 habitatges que té, 15 estan buits. A la planta baixa hi ha una oficina i un local. El bloc ha estat objecte de diferents operacions immobiliàries que l’han anat buidant i el consistori defensa que amb la compra s’aturarà la degradació i la gentrificació amb lloguers assequibles. S’ha comprat per 4 M € i se n’invertiran 1,6 M més a rehabilitar-lo.

L’altre bloc que s’ha comprat és al carrer del Consell de Cent entre Viladomat i Comte Borrell. Dels vuit pisos que té, la meitat estan buits i hi ha dos locals en planta baixa. La finca s’ha adquirit per 1,9 M € i se n’invertiran 322.590 més en la rehabilitació. L’actuació se centrarà en la façana posterior i en alguns habitatges que requereixen canvis integrals.

Més habitatge públic a l’Eixample

Amb aquestes dos blocs, l’Ajuntament ha comprat a l’Eixample un total de set finques des del mandat passat, totes en zones en transformació com la superilla que ara està en obres i a la de Sant Antoni. Amb la compra, la captació de pisos buits i l’obra nova, ja hi ha 427 pisos públics al districte quan, segons el consistori, el 2015 n’hi havia només 47. Amb les promocions que estan ara en obres (com l’Illa Glòries, la més gran de l’estat), se sumaran 285 pisos més.