La llista és llarga. Escoles, centres cívics, sanitaris, esportius, biblioteques... En definitiva qualsevol equipament ja sigui públic o privat on acostumi a haver-hi nens. Tota associació cannàbica que es trobi a menys de 150 metres d'un d'aquests indrets haurà de tancar si s'acaba aprovant el pla de l'Ajuntament. I, de fet, els que haurien d'abaixar la persiana són la majoria. Si ara, diu el consistori, n'hi ha 123 a la ciutat, amb la nova norma en quedarien una vintena. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde: "Està absolutament relacionat el consum d'aquestes drogues amb el fracàs escolar o altres problemes mèdics, i per tant fem un esforç per fer una regulació més estricta i que ens permeti limitar la instal·lació d'aquest tipus de clubs a la ciutat de Barcelona." Les dues federacions d'associacions cannàbiques de Catalunya ja han rebutjat la mesura. La titllen d'electoralista i asseguren que s'empara en arguments falsos. No són, diuen, cap influència negativa per als nens. PATRÍCIA AMIGUET, tècnica de la CATFAC: "Hem demostrat que no som una amenaça per a les escoles. No fem apologia, tenim uns criteris d'accés molt restrictius, no s'accepten els menors d'edat, no tenim cartells, no fem apologia, no fem publicitat i, per tant, l'accés per a menors és molt difícil." "Les federacions d'associacions cannàbiques xifren en 300.000 els ciutadans de Barcelona que formen part d'aquestes associacions. Denuncien que, si la mesura tira endavant, a aquestes persones només els quedaria recórrer al mercat negre il·legal." El govern municipal aprovarà inicialment la nova norma demà en comissió. Ara bé, el pla haurà de passar per plenari per obtenir l'aprovació definitiva. I això serà després de les eleccions, amb el nou govern que en surti.

Previsiblement el pla regulador dels clubs cannàbics s’aprovarà aquest dimecres, 6 de maig, en la darrera comissió de govern del mandat. Afectarà aquells locals ubicats a menys de 150 metres d’un equipament, públic o privat, en què pugui haver menors d’edat com, per exemple, escoles, biblioteques o centres cívics. Segons Joaquim Forn, la mesura busca protegir-los. Assegura, de fet, que “està absolutament relacionat el consum d’aquestes drogues amb el fracàs escolar i altres tipus de problemes mèdics”. Des de que l’Ajuntament va iniciar la campanya per regular i limitar aquests espais una seixantena de locals ja han deixat d’operar a la ciutat.

L’anunci, criticat per ERC i BC

L’alcaldable d’ERC+MEs, Alfred Bosch, ha dit que estan a favor de regular aquests tipus d’establiments, però “no estem pel tancament indiscriminat ni per criminalitzar una cosa que és plenament legal”. També s’hi ha referit la líder de Barcelona en Comú (BC), Ada Colau, que s’ha mostrat partidària d’evitar que aquests clubs s’ubiquin a tocar de les escoles, però ha criticat que l’anunci de Trias “busca generar conflicte i contraposar poblacions de la ciutat”.


Acusen Trias d’electoralisme

Les associacions de persones usuàries de cànnabis, la Fedcac i la CatFac han denunciat en un comunicat que la normativa que impulsarà l’Ajuntament només vol “tancar les associacions” i no té en compte els “drets dels usuaris, la inseguretat jurídica que tenen i l’augment del mercat negre que això suposa”. Les associacions dels clubs cannàbics acusen l’alcalde de “fer propostes amb un únic objectiu electoral a les portes de les eleccions municipals”. A més, asseguren que la proposta de l’ajuntament s’empara en arguments falsos ja que no són, diuen, cap influència negativa per als nens: “Hem demostrat que no som una amenaça per als nens. No fem apologia, tenim uns criteris d’accés molt restrictius, no s’accepten els menors d’edat, no tenim cartells i no fem apologia ni publicitat”, assegura Patrícia Amiguet, de la CatFac.