L’Ajuntament de Barcelona ha creat un servei tècnic per afavorir la diversitat cultural, lingüística i d’origen dels treballadors municipals. L’objectiu és que l’Administració local sigui un reflex de la realitat que hi ha a la ciutat. Actualment només 1,26 % dels 17.200 treballadors municipals són persones nascudes en un país estranger. En canvi, aquest col·lectiu representa el 29 % de barcelonins, cosa que vol dir que la bretxa a Barcelona en aquesta qüestió és de 27,7 punts negatius.

Diversitat de candidats a les convocatòries públiques

El nou servei tècnic està format per un equip de tres persones i té un pressupost inicial de 90.000 euros. Entre els objectius hi ha el d’afavorir la diversitat dels candidats a les convocatòries i ofertes públiques d’ocupació. Es tracta que la informació de les convocatòries arribi correctament a aquestes persones a través de canals i formats diferents als habituals. Però també d’introduir mèrits que valorin el coneixement d’altres llengües i cultures diverses. Un exemple d’accions que ja s’han fet en aquest sentit és la incorporació de criteris de diversitat en les proves per accedir a la Guàrdia Urbana.

Treballadors amb coneixements d’altres llengües

El nou servei també busca afavorir el multilingüisme entre els treballadors municipals. A més, s’impulsarà la nova figura del tècnic auxiliar en diversitat, per facilitar l’accés de les persones d’origen divers als serveis, equipaments i programes municipals. Des d’aquest nou servei es farà un seguiment sobre l’evolució de la diversitat cultural a la plantilla municipal, mitjançant un informe anual.

Aquesta iniciativa s’inspira en d’altres de similars que s’han fet a ciutats europees com Gant (Bèlgica) o Berlín (Alemanya), i forma part dels objectius del Pla Barcelona interculturalitat 2021-2030.