L’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a revisar algunes sancions que ha interposat contra propietaris de pisos per posar anuncis a la plataforma Airbnb sense tenir llicència d’ús turístic i llogar l’habitatge o habitacions de forma puntual. El compromís arriba després d’una trobada amb l’Associació d’Afectats pel Conflicte entre l’Ajuntament i Airbnb (ACABA), que agrupa uns 300 casos. Quan la inspecció de l’Ajuntament detecta l’anunci d’un pis (o una habitació) sense llicència aplica una multa de 60.000 euros.

Segons ACABA aquestes sancions “condemnen a la precarietat centenars de veïns” que van recórrer al lloguer del pis o una habitació “com a mitjà de subsistència”. A més, l’associació denuncia que alguns casos han acabat amb l’embargament dels comptes. El consistori comparteix que no pot tractar per igual els que especulen amb el lloguer turístic i els que ho fan puntualment per necessitat. “Analitzarem cas a cas per poder fer-ho més equilibrat i ponderat”, ha afirmat la tinenta d’alcalde Janet Sanz, que reconeix que “no els podem posar al mateix sac”.

“Ho vaig fer per supervivència bàsica”

Leila Gorbel és una de les afectades que agrupa ACABA. Es va quedar sense feina i, amb una filla petita, va decidir llogar una habitació de la casa on vivia, que s’havia comprat al Carmel, per fer front a “la supervivència bàsica”. Ho va fer amb un anunci a Airbnb sense tenir llicència turística fins que va rebre la multa de l’Ajuntament. “60.000 euros és una quantitat de diners que ni he tingut, ni tinc ara ni tindré mai”, sentencia la Leila, que considera que la sanció l’empeny “de la precarietat a l’exclusió social”.

Els propietaris afectats se senten enganyats per Airbnb i la publicitat que feia per posar anuncis per llogar habitacions. Per això, ACABA va presentar una denúncia contra la plataforma, que arribà a judici a finals de mes. També denuncien que alguns propietaris van rebre la sanció del consistori sense ni tan sols haver llogat mai el pis sinó només per haver publicat un anunci. Després de la reunió amb l’Ajuntament confien que es resolguin els expedients.