L’Ajuntament de Barcelona busca la manera de rescabalar l’exregidora Itziar González, després de la sentència sobre la trama fraudulenta de llicències de pisos turístics a Ciutat Vella, un cas de corrupció que ella va denunciar el 2007. En una entrevista al ‘bàsics’, González va demanar el rescabalament per part del consistori per haver alertat d’aquells fets, pels quals va rebre amenaces de mort i va haver de dimitir.

En resposta a una pregunta de Junts a la Comissió de Presidència, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, s’ha compromès a analitzar la sentència per trobar la manera més correcta de reparar el dany. “Ho volem fer”, ha dit Rabassa, que ha recordat que l’Ajuntament ha actuat com a acusació en el cas i ha cobert les despeses dels advocats i procuradors de González i la treballadora municipal que també va denunciar el cas i va rebre amenaces de mort.

Aquest dimecres, l’alcaldessa, Ada Colau, s’ha reunit amb totes dues per reconèixer-los “la tasca i el patiment” i analitzar les passes a seguir, segons ha explicat Jordi Rabassa.

“No hem estat a l’altura”

Rabassa també ha entomat el “mea culpa” i ha admès que, durant els 10 anys que ha durat la investigació judicial del cas, “els successius governs no hem estat a l’altura per acompanyar-les”. El regidor ha afegit que la sentència marca “un punt d’inflexió” sobre la manera d’acompanyar-les i ha assegurat que si ara hi hagués un cas similar “no passaria el mateix” perquè el consistori té un codi ètic.

El regidor ha apuntat que malgrat que l’acord de conformitat previ a la sentència reconeixia la figura de l’alertador, en la interlocutòria judicial no queda recollit, tot i que sí que es reconeix que va dimitir després de rebre amenaces de mort i no de forma voluntària. La sentència ha condemnat 17 persones amb penes d’entre sis mesos i tres anys i mig de presó, inhabilitacions per a càrrec públic i indemnitzacions per a les víctimes.