L’Ajuntament ha ofert a l’artista Roc Blackblock repintar el mural que aquest dilluns va ser esborrat al Parc de les Tres Xemeneies, on es veia  la cara del rei emèrit amb fletxes de plomes republicanes i un escrit en què se l’acusava de lladre. La polèmica va saltar quan una brigada municipal de neteja va esborrar el mural que s’havia pintat el dia anterior durant un acte de suport a Pablo Hasél i a la llibertat d’expressió.

De fet, l’alcaldessa ja va admetre que l’actuació dels serveis de neteja havia estat un error que “no s’ha de repetir. Aquest dimarts, Marc Serra, regidor de Drets i Ciutadania, ha insistit que no va respondre a instruccions polítiques i que ja han parlat amb l’autor per disculpar-se. Serra també ha explicat que han ofert a l’artista repintar-lo i assumir-ne els costos: “La millor opció per reparar-ho és tornar a pintar el mural i que el missatge tingui el màxim de difusió”.

L’artista dubta si repintar-lo

Tot i el gest de l’Ajuntament, Roc Blackblock encara no ha decidit si el tornarà a pintar. L’artista explica que si no ho fa és perquè el seu mural és una “anècdota” mentre que, segons el seu parer, el debat cal centrar-lo en la garantia de la llibertat d’expressió. En aquest sentit, ha explicat a betevé que han creat pòsters i adhesius perquè la imatge que es va esborrar pugui ser present a qualsevol lloc. A més, també ha anunciat que posarà les fotografies del mural a disposició d’altres creadors amb llicència de “creative commons“.

Qui va donar l’ordre d’esborrar el mural?

Marc Serra ha explicat que el que encara no és clar és qui va donar l’ordre d’esborrar el mural i ha afirmat que s’està analitzant. També ha assegurat que aquest “fet desafortunat” ha de servir per generar un protocol millor que “doni seguretat als diferents treballadors i a tots els serveis implicats per poder prendre decisions de la manera més proporcionada possible i evitar situacions de precipitació”.