L’Ajuntament de Barcelona es presentarà com a part civil en el judici contra l’exministre d’Interior italià Matteo Salvini pel bloqueig al vaixell Open Arms l’estiu del 2019. Amb més de 130 persones a bord rescatades a alta mar, el vaixell de l’ONG barcelonina va estar aturat 20 dies sense poder desembarcar per un decret de Salvini fins que un fiscal ho va permetre. Open Arms va impugnar el decret i l’exministre italià està sent investigat per un presumpte delicte de segrest per negar el desembarcament i mantenir retingudes les persones.

En una visita al vaixell, atracat aquests dies al moll de Llevant, l’alcaldessa, Ada Colau, ha justificat que Barcelona es personi en la causa pel conveni signat el 2019 entre l’Ajuntament i Open Arms, pel qual el consistori va finançar les tasques de rescat de l’ONG amb uns 500.000 €. “Volem estar al costat d’Open Arms per defensar els drets humans i exigir als estats europeus que ajudin entitats com aquesta i no les deixin soles”, ha dit Colau, que ha afegit que Salvini, “un feixista d’extrema dreta, va atacar ONG com Open Arms i també Barcelona”.

En el judici, previst per al 20 de març a Palerm, l’Ajuntament podrà reclamar a Salvini danys patrimonials causats pel bloqueig del vaixell, així com eventuals danys a la imatge de Barcelona pel que va dir de la ciutat aquells dies. El fundador i director d’Open Arms, Oscar Camps, ha agraït el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la implicació en la causa després del “patiment innecessari de persones que fugien de la tortura de Líbia” per part de Salvini, a qui ha acusat de prevaricar. “La nostra presència al mar és imprescindible; lluitarem i suportarem el que calgui”, ha defensat.

El vaixell de l’Open Arms es troba a Barcelona pendent de poder sortir cap al Mediterrani central (entre Itàlia i Líbia) en els propers dies per fer més rescats. En plena pandèmia, les autoritats italianes obliguen la tripulació (i també les persones rescatades) a fer-se tests i passar una quarantena de 14 dies abans de tocar terra.