L’Ajuntament de Barcelona ha comprat durant aquest últim any 382 habitatges, que es tradueixen en lloguer públic per a prop de 1.000 persones. La compra ha estat de pisos individuals, però també de 13 finques senceres, la majoria en zones cèntriques especialment tensionades i amb problemes de gentrificació, com ara l’Eixample o Gràcia.

El consistori subratlla que mai abans s’havien assolit aquestes xifres pel que fa a l’ampliació del parc d’habitatge públic de lloguer, tant en promoció d’obra nova com de compra d’habitatge existent. En total, des del 2015, l’Ajuntament de Barcelona ha ampliat el parc públic a través de la compra de 1.228 habitatges, amb una inversió acumulada de 129 milions d’euros.

Pisos comprats amb dret de tanteig i retracte

La inversió ha estat de gairebé 60 milions d’euros, amb preus de compravenda inferiors a les mitjanes del preu de mercat d’entre el 18 i el 39 %. Moltes de les adquisicions s’han fet per l’exercici del dret de tanteig i retracte que permet intervenir en compravendes del mercat privat. D’aquesta manera, es pot evitar l’especulació immobiliària, assegurar la permanència dels veïns que hi viuen i destinar els habitatges buits a lloguer social i assequible.

“Els habitatges buits passen a la bossa d’habitatges d’emergència social i els habitatges que estan llogats, el contracte se subroga, per tant, es manté el preu del lloguer per a les famílies que hi viuen, tot i que, si cal, s’estudia la situació econòmica de cada cas per ajustar-lo”, explica Lucía Martín, regidora d’Habitatge i Rehabilitació.

El dret de tanteig i retracte obliga que totes les operacions de compravenda d’immobles entre privats es comuniquin a l’administració pública, i això permet detectar oportunitats de compra amb preus per sota la mitjana. D’aquesta manera, aquest any s’han pogut adquirir els 382 habitatges a un preu mitjà de 156.600 euros, amb l’estimació de rehabilitació ja inclosa.

Una de les finques comprades pel consistori amb l’exercici de dret de tanteig i retracte

La mateixa inversió per a l’any que ve

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, ha assegurat que la idea és continuar amb la mateixa política d’habitatge durant el 2022 i destinar-hi la mateixa quantitat de pressupost que aquest any, és a dir, 60 milions d’euros més. A més, Martín ha instat la Generalitat de Catalunya “a invertir també en la compra d’aquest tipus d’immobles per ampliar encara més el parc d’habitatge públic, ja que el que l’Ajuntament ha comprat en un any equival al que el govern autonòmic ha comprat en 5″.