pressupost Ajuntament Barcelona 2023

L’Ajuntament de Barcelona descarta rebaixar impostos i taxes municipals el 2023. La Comissió d’Economia ha rebutjat una proposta del PP que reclamava reduir la pressió fiscal per “compensar l’escalada de la inflació”. Els dos socis de govern (BComú i PSC) i ERC hi han votat en contra, mentre que Junts, Ciutadans i Valents s’han sumat a la demanda dels populars, que no ha prosperat.

El líder del PP a l’Ajuntament, Josep Bou, ha assegurat que l’augment del cost de l’energia i la inflació “posa en perill la sostenibilitat de negocis i llocs de treball” i ha augurat que “això és imparable”. Per això, ha reclamat al consistori, però també a l’Estat i la Generalitat, reduir impostos per “salvar autònoms i empreses”. La petició del PP arriba just quan el govern encara no ha presentat la proposta d’ordenances fiscals i pressupost per a l’any que ve.

“La política fiscal de Barcelona no és abusiva”

En nom del govern municipal, el regidor Xavier Marcé (PSC) ha assegurat que “la política fiscal de l’Ajuntament no és abusiva”. En aquest sentit, Marcé ha recordat que els anys 2020, 2021 i 2022 una part de les taxes es van bonificar per l’impacte de la pandèmia i que això ha fet reduir els ingressos al consistori. “Cal tenir un equilibri raonable entre ingressos municipals i despeses”, ha afegit Marcé, que no veu relació entre la inflació i la factura fiscal del consistori.

Des d’ERC, Miquel Puig ha dit que els ingressos tenen relació amb les despeses i que ara no es pot demanar rebaixar impostos i taxes si no es negocia el pressupost, tasca per a la qual s’ha mostrat disposat. En canvi, Ferran Mascarell (Junts) ha demanat no accentuar la pressió fiscal, Paco Sierra (Cs) ha reclamat no consolidar “la destralada fiscal del 2020” i Eva Parera (Valents) ha dit que abaixar impostos pot servir per “abaratir el cost de la vida”.