Fa més d’11 anys, des del març del 2011, que la caserna de Bombers del carrer de Provença es va quedar buida i tots els efectius es van traslladar al Parc de Joan Miró. El motiu és que els terrenys havien de servir per ampliar l’Hospital Clínic i que, a més, la caserna s’havia de reformar. Però ja ha passat més d’una dècada i el que havia de ser un trasllat provisional s’ha convertit en una estada de llarga durada. Ara, l’Ajuntament de Barcelona vol que els Bombers tornin a ocupar el solar que van deixar, un cop s’ha descartat que l’Hospital Clínic necessita l’espai per a la seva futura ampliació.

La petició la va fer el regidor de l’Eixample, Pau González, al Consell de Barri de la Nova Esquerra de l’Eixample d’aquest dijous a la nit. González assegura que “l’Ajuntament està demanant que si ja està clar que no ha de servir per ampliar el Clínic que pugui retornar a fer usos de barri”. Explicita que la caserna de Bombers torni “segur”, i creu que cal “poder fer el debat sobre la resta de l’espai, on hi havia diverses demandes, com l’Escola Entença i zones verdes”.

12 anys al Parc de Joan Miró

El trasllat dels Bombers al Parc de Joan Miró va generar recel per part d’alguns veïns, perquè consideraven que ocupava una àrea verda del barri. La qüestió, fins i tot, va arribar als jutjats. Es va presentar una denúncia contra l’exregidora Assumpta Escarp i tres tècnics municipals, per un delicte urbanístic en l’autorització de la construcció de la caserna. Finalment, però, el TSJC els va absoldre i va considerar que no s’havia produït cap irregularitat.

La ubicació, en principi provisional, tampoc no ha convençut mai els sindicats dels Bombers, que fa anys que reclamen la construcció d’un edifici nou.