L’Ajuntament de Barcelona ha demanat al Govern espanyol que aprovi l’ampliació de l’aeroport del Prat per convertir-lo en un “hub” internacional. La Comissió d’Economia ha aprovat aquest dimecres una proposta de Junts que així ho recull i que demana preservar la llacuna de la Ricarda i minimitzar les afectacions ambientals per tenir l’aval de la Unió Europea. Tots els grups de l’oposició hi han donat suport, mentre que el PSC s’ha abstingut. Per contra, Barcelona en Comú s’ha quedat sola en el rebuig a la proposta.

La votació contrasta amb la que es va fer al maig a la Comissió d’Urbanisme, en què el consistori va dir “no” a l’ampliació de l’aeroport i arriba després que el Govern espanyol aturés la inversió. En el debat, de prop d’una hora i mitja, els dos socis de govern a Barcelona, comuns i socialistes, han fet visibles les diferències que tenen en aquest tema i han assenyalat discrepàncies entre ERC i Junts al govern de la Generalitat. Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi han recriminat als governs municipal, català i espanyol que es pugui perdre aquesta inversió.

Pugna PSC-comuns pel decreixement

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha defensat l’ampliació de l’aeroport i ha demanat no contraposar economia i medi ambient. “No defensaré un model de decreixement de l’economia perquè seria contradictori amb el que fem al govern”, ha sentenciat. Per la seva banda, el regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú) ha replicat que rebutjar aquesta inversió no vol dir estar en contra de l’economia: “no estic pel decreixentisme, sinó per un créixer sostenible, social i ambientalment”.

ERC i Junts eviten mostrar discrepàncies

El líder municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha evitat l’enfrontament amb Junts (socis de govern a la Generalitat) i ha dit que la distància en aquest tema és mínima “de 0,1” a diferència, ha subratllat, de la que hi ha entre comuns i PSC. L’afirmació ha irritat Collboni i Martí, que han recriminat a Maragall les diferències entre els dos socis al govern català. “Volem vols intercontinentals i espai natural protegit”, ha afirmat el dirigent d’ERC.

Des de Junts, Elsa Artadi (que també ha evitat l’enfrontament amb ERC) ha dit que si es perd aquesta inversió a l’aeroport serà “un fracàs pel país i per la ciutat” i ha recriminat al govern municipal estar “abocat al decreixement”.

Crítiques a la visita de Colau a la Ricarda

Luz Guilarte (Cs) ha culpat comuns, PSC, ERC i Junts d’aturar la inversió a l’aeroport, “els governs del “no””, i ha reclamat que el projecte d’ampliació arribi a la Comissió Europea perquè decideixi si és correcte o no. El popular Josep Bou ha demanat no deixar escapar la inversió a l’aeroport: “no perdem aquest tren, Barcelona no pot perdre competitivitat”. I ha demanat a ERC que recapaciti i doni suport a l’ampliació.

Des de Barcelona pel Canvi, Eva Parera ha criticat que l’alcaldessa i la vicepresidenta Yolanda Díaz celebressin a la Ricarda “la pèrdua d’oportunitats per Barcelona”. “Estem davant d’un fracàs que es pot revertir”, ha afegit. La regidora no adscrita, Marilén Barceló ha dit que la ciutat no pot perdre una inversió pels llocs de treball que pugui generar.