(ACN) L’Ajuntament de Barcelona celebra que finalment hi hagi una sentència condemnatòria pel cas de corrupció de les llicències per a pisos turístics de Ciutat Vella. L’Audiència de Barcelona ha condemnat a penes d’entre sis mesos i tres anys i 10 mesos de presó a 17 acusats, diversos dels quals eren funcionaris municipals. Malgrat això, el consistori “lamenta profundament la lentitud de la justícia, que ha agreujat el patiment de les persones afectades”, ja que el cas es va judicialitzar el 2009.

17 condemnats per la tramitació fraudulenta de llicències de pisos turístics a Ciutat Vella
El cas, que es va començar a investigar l’any 2009, va derivar en amenaces a l’aleshores regidora de Ciutat Vella, Itziar González

“Des del consistori volem posar en valor la tasca dels alertadors —en aquest cas Lourdes Conesa i Itziar González— de casos de corrupció com aquest: són una peça clau en la lluita contra el frau que massa sovint estan exposats a represàlies tant en l’àmbit professional com personal”. En aquest sentit, el consistori ha expressat la voluntat de trobar-se properament amb Conesa i González.

La directiva europea per a la protecció de les persones que informen sobre infraccions del dret de la unió, del novembre del 2019, “representa una gran fita per garantir-ne una protecció efectiva i equilibrada, però ara cal fer-ne la transposició a la normativa interna i que les administracions tinguin més eines per protegir les persones alertadores”.

L’Ajuntament de Barcelona destaca que és pioner en la posada en marxa de mecanismes per evitar la corrupció, com la Bústia Ètica, que permet alertar de males praxis de forma anònima dins de l’administració.