L’any passat l’Ajuntament de Barcelona va batre rècords i va ajudar més famílies vulnerables que mai. En total, va intervenir per evitar 44.500 talls de subministraments bàsics durant tot el 2023. Això equival a 14.000 llars vulnerables —o més concretament, 36.000 persones— que hi van acudir per demanar ajuda. La dada s’ha donat en el congrés internacional de l’Energy Poverty Advisory Hub sobre pobresa energètica que ha començat aquest dimarts a l’Espai Francesca Bonnemaison.
Des del 2016, els 13 punts d’assessorament energètic (PAE) de la ciutat han evitat 167.000 talls d’aigua, gas o llum de llars vulnerables. Els PAE, finançats al cent per cent per l’Ajuntament i gestionats a través d’entitats especialitzades, tenen l’objectiu de reduir el risc de pobresa energètica i avaluar els avisos d’impagament de les factures. També permeten iniciar els procediments per evitar talls energètics i recomanen hàbits de consum i eficiència energètica a les llars.
Un servei que ha d’arribar a més ciutadans
Els principals problemes de les persones ateses són la dificultat per pagar les factures, mantenir una temperatura adequada de la llar i reparar goteres i humitats, entre altres desperfectes. A la província de Barcelona, entre el 15 i el 20 % de la població pateix pobresa energètica. És per aquest motiu que ara també la Diputació vol fer arribar aquest servei a més municipis en els propers dos anys.