La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha avisat a la propietat de l’Hotel Arts que “no pot fer el que vulgui” als locals del litoral que va comprar aquest dilluns, en la subhasta de 26 lots que es venia l’Estat. Preguntada per l’operació —que ha generat el malestar de competidors i entitats veïnals—, Sanz ha recordat que la propietat haurà de presentar una proposta “que no plantegi la privatització de cap metre més”.

La màxima responsable d’Urbanisme de l’Ajuntament també ha lamentat que l’Estat optés per vendre’s els lots del litoral: “És un error enorme per a la ciutat i que portarà més problemes, que avantatges”. I davant la possibilitat que s’intenti impugnar la subhasta, Sanz ha dit que els serveis jurídics de l’Ajuntament l’estan estudiant, tot i que hi veu poc recorregut.

La propietat s’obre a col·laborar

En un comunicat, el fons d’inversió que s’ha quedat pràcticament tots els locals del litoral que van sortir a subhasta, Archer Hotel Capital (AHC), ha anunciat que té la voluntat de “treballar en estreta col·laboració” amb l’Ajuntament de Barcelona i la resta d’interessats per garantir “un pla de renovació de la zona”. Tot, segueix el comunicat, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels veïns del Port Olímpic “eliminant els problemes de seguretat, soroll i conductes incíviques”.

En l’escrit, AHC diu que vol crear i promoure “activitats d’oci, culturals i gastronòmiques per a totes les franges d’edat”. A més, es compromet a dedicar-hi “una quantitat substancial de temps i recursos” per generar ocupació local i atraure públic barceloní i turistes a la zona.

Retrets de l’oposició

El resultat de la subhasta ha generat un debat a la Comissió d’Urbanisme, a instàncies d’ERC. “És l’operació especulativa més important en les últimes dècades”, ha denunciat Jordi Coronas (ERC), que ha acusat el govern de resignar-se davant l’Estat. Des de JxC, Jordi Martí Galbis ha dit que és “una important pèrdua patrimonial” i ha animat algun membre del govern municipal a dimitir.

El regidor de Presidència, Jordi Martí Grau ha respost que no hi ha pèrdua patrimonial i ha reiterat el rebuig frontal a la subhasta. Martí ha recordat que hi ha un acord pendent de signar amb l’Estat perquè l’Ajuntament es quedi una part dels terrenys del litoral, 800.000 m2, “i no en vendrem ni un”.

Des de Cs, Celestino Corbacho ha dit que el govern ha fracassat en la intenció de recuperar la titularitat dels locals a subhasta. “Potser no han negociat amb prou fermesa”, ha etzibat. El popular Óscar Ramírez ha denunciat “mala gestió” i ha dit que l’Ajuntament i la Generalitat s’haurien pogut quedar alguns locals subhastats. Manuel Valls (BCN Canvi) ha celebrat que hi hagi inversors interessats en la ciutat, “no és dolent”.