Del CCCB i el Reina Sofia, a l’Ajuntament

La nova comissionada de Cultura de l’Ajuntament serà Berta Sureda (Barcelona, 1959) llicenciada en història de l’art i vinculada a la gestió cultural des de 1989. Sureda, que dependrà de la tercera tinença d’alcaldia dirigida per Jaume Asens, havia treballat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona com a coordinadora a la Unitat d’Exposicions des de 1992 i també dirigint el Departament de Serveis Culturals; des del juny de 2008 és la directora d’activitats públiques del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid.

La comissionada, que era la número 15 de la llista municipal de Barcelona en Comú, assenyala en el web de la formació la seva aposta per “la gestió cooperativa de la cultura”, des de la “la creació de noves eines d’articulació social i, per tant, el treball en diàleg permanent amb un teixit associatiu que ja existeix i que hem de reconèixer”.

Un partidari dels comerços emblemàtics a Consum

L’àrea de Consum, Comerç i Mercats serà dirigida per Miquel Ortega (Barcelona, 1974), investigador de la Universitat Autònoma en temes de sobirania alimentària i coordinador de la revista internacional ‘Ecología Política’. La darrera piulada és un retuit del regidor d’Habitatge Josep Maria Montaner, en què es posiciona de forma molt clara a favor de la protecció dels comerços emblemàtics de Barcelona.

El comissionat d’Economia Cooperativa Social i Solidària serà Jordi Via (Barcelona, 1954), soci d’Arç Cooperativa, membre de la Xarxa d’Economia Solidària i històric militant del moviment sobiranista La Crida. Via té estudis en ciències econòmiques i ha estat president de la Federació de Cooperatives de Treball Associat de Catalunya, a més de membre del Consell de Trebal Econòmic i Social.

La doctora en Biologia Molecular per la UB, Gemma Tarafa, gestionarà l’àrea de Salut. Actualment és professora d’Ecologia Política a la UPC i investigadora de Salut Pública a la Universitat Pompeu Fabra. Tarafa també ha treballat a l’Institut Català d’Oncologia i forma part de l’Observatori del Deute en la Globalització – Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC.

La memòria històrica també té el seu nínxol

L’historiador i professor de la UAB Xavier Domènech (Sabadell, 1974) s’encarregarà d’Estudis Estratègics i liderarà també l’àrea de Memòria Històrica de l’Ajuntament.

Membre de Procés Constituent, Domènech acaba de publicar el llibre Hegemonías. Crisis, movimientos de resistencia y procesos políticos (2010-2013)’ a l’editorial madrilenya Akal i escriu articles de reflexió en el blog Hegemonies. Ha estat al capdavant d’exposicions com “Quan plovien bombes” (Ajuntament de Barcelona – MHCAT) i ha coordinat també “Memòria del futur. Bases per al Pla estratègic del Memorial Democràtic (2011 – 2015)”.