En l'últim pressupost de Xavier Trias, CiU i el PSC van pactar una renda infantil de 100 euros al mes per a famílies en el llindar de la pobresa amb fills menors de 16 anys. Diners que es podien destinar a alimentació, roba o altres despeses. Es va preveure una partida inicial de 9,2 milions d'euros que ha permès fins ara donar més de 7.600 ajuts. El nou govern vol anar més enllà i ha aprovat avui ampliar-ne el pressupost per cobrir noves peticions i les que ja estan en tràmit, en total unes 5.000 més. LAIA ORTIZ, tinenta d'alcalde de Drets Socials "Al que ens comprometem és a fer l'aportació, que calculem que és d'entre 2,5 i 4 milions per donar cobertura universal a tots els nens i nenes que estan en les mateixes condicions. Per tant, que no sigui un límit pressupostari sinó un dret subjectiu." A més, la comissió de govern ha aprovat avui ampliar sense límit els ajuts per a activitats d'estiu i revisar els barems d'accés a beques menjador per al curs vinent. També de cara al setembre, el govern ha decidit que les dues noves escoles bressol que havien de funcionar amb gestió indirecta obrin amb personal 100 per cent municipal. La llei d'estabilitat pressupostària impedeix als ajuntaments contractar personal, però el govern preveu cobrir les places amb treballadors d'altres escoles i la borsa d'interins. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Ho volem fer perquè considerem que és un senyal important que hem de llençar perquè quedi clar el nostre compromís amb aquesta gestió pública." Per abordar els desnonaments, el govern convocarà la setmana que ve la mesa de prevenció i ja té en l'agenda una primera reunió amb entitats bancàries. Serà amb Isidre Fainé, de CaixaBank.

Ortiz ha situat la lluita contra la desnutrició i la pobresa infantil com una de les màximes prioritats del govern de Colau i ha anunciat un fons extraordinari de fins a quatre milions d’euros per assegurar una cobertura universal a tots els nens i joves de la ciutat mentre es treballa en una renda municipal complementària.

La partida va dirigida a famílies en situació vulnerable amb infants menors de 16 anys que reben una ajuda de 100 euros al mes per cada menor. El primer semestre de 2015 s’han atorgat 7.609 ajuts i n’hi ha uns 5.000 més en tramitació. També s’ampliaran les partides per a les beques en activitats d’estiu -sense limitació pressupostària-, es revisaran els barems de les beques menjador i s’augmentarà la dotació de la targeta Barcelona Solidària.

La segona tinenta d’alcaldia, Laia Ortiz, ha fet un diagnòstic sobre la situació de la pobresa infantil a la ciutat. Es calcula que 17.685 nens i nenes de zero a 17 anys reben atenció als 40 centres de serveis socials; 3.169 nens reben cobertura dels equips d’atenció a la infància i a l’aolescència, i 171 han estat atesos pel Servei d’Atenció i Recursos d’Acollida.

Escoles bressol de gestió directa

El govern ha aturat el concurs per externalitzar la gestió de les dues noves escoles bressol públiques que obriran al setembre i n’assumirà la gestió directa “amb personal de l’Ajuntament”. La llei d’estabilitat pressupostària impedeix contractar i ampliar la plantilla i, per tant, toca fer anar la imaginació i moure bé les peces del trencaclosques. Pel que fa a les tres escoles bressol que es van inaugurar la darrera legislatura i que funcionen amb gestió indirecta, el govern ha assenyalat que es revisaran les concessions que finalitzen en el termini d’un any. També s’ha acordat constituir un grup de treball que permeti impulsar el pla de construcció d’escoles bressol que Barcelona en Comú va assumir durant la campanya i s’han iniciat converses amb el PSC i ERC.

Reunió amb CaixaBank

L’alcaldessa, Ada Colau, començarà en els propers dies la ronda d’entrevistes amb les entitats financeres amb la intenció de “trobar solucions als casos més greus d’emergència en habitatge”. La primera serà amb CaixaBank.