Portant el debat al plenari s’ha volgut obligar el govern municipal a complir la voluntat que ja havia estat expressada per tots els grups de l’oposició, menys la CUP, en la comissió extraordinària d’Economia i Urbanisme del mes de setembre. Els sis districtes que es consideren poc turístics i per als quals es demana l’aixecament de la moratòria són les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.

En la seva ponència, la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha qualificat la moratòria turística d'”injusta i arbitrària” i ha acusat el govern de tirar-la endavant amb “desconeixement de la normativa”. Mejías també ha assenyalat que amb aquesta mesura el govern “està provocant l’efecte contrari” al que busca ja que limitar la competència “elevarà els preus i abaixarà la qualitat”, i ha instat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, a aprofitar “l’oportunitat de rectificar” perquè “els efectes perniciosos d’aquesta decisió són evidents”.

Fins ara la moratòria ha aturat 35 projectes: 30 hotels, tres albergs de joventut i dues residències d’estudiants. Un altre conjunt de 55 projectes ja en curs finalment n’han quedat exclosos, segons el cas, perquè ja se’ls va atorgar la llicència anteriorment, perquè els l’han de donar per silenci administratiu o perquè disposen del certificat d’aprofitament urbanístic.

Des del govern, la responsable d’Urbanisme, Janet Sanz, ha justificat que “no fer res era una ruïna total per a la ciutat” i que la moratòria és una “mesura temporal i cautelar”. Però també ha volgut reivindicar que la mesura suposa “recuperar el lideratge polític i públic davant de l’activitat turística” i que permet “fer un debat com cal”. Sanz ha reconegut que “la ciutat va tard” i ha denunciat que el model turístic mantingut fins ara “avançava cap al col·lapse”.

Per la seva banda, la regidora de CiU Sònia Recasens i ha recriminat al govern municipal actuar amb una “greu irresponsabilitat” i ha espetat a Janet Sanz que la seva actitud només s’explica si “menteix deliberadament o fa demagògia”. També ha indicat que la moratòria està “afectant llocs de treball” i ha alertat sobre els recursos i contenciosos administratius que ha generat.

Des d’ERC, Jordi Coronas ha expressat que el seu grup comparteix la preocupació per “la saturació d’allotjaments turístics” però que aquesta moratòria “ha provocat problemes afegits” ja que, entre d’altres, facilita la proliferació d’allotjaments il·legals. Respecte a l’al·lusió de Janet Sanz a les possibles coincidències amb ERC pel que fa al model de turisme de la ciutat, Coronas ha volgut deixar clar que “segur” que comparteixen alguns punt però no “el camí”.

Jaume Collboni, president del Grup Municipal del PSC, ha assegurat que el govern ha “començat la casa per la teulada” i “sense tenir informació rigorosa”. També ha afegit que la moratòria “ha estat un error de gestió” i que si tots els grups de l’oposició voten a favor d’una proposta per canviar-la és que “alguna cosa no s’ha fet bé.”

El regidor del PP Xavier Mulleras, ha assenyalat que no es pot governar “contra la majoria” i que “no té cap sentit” suspendre indiscriminadament el conjunt de la ciutat. Mulleras també ha afirmat que “un model turístic no s’improvisa” i ha recriminat a Janet Sanz la participació com a “soci preferent” d’ICV en alguns dels governs municipals de la ciutat.

Des de la CUP- apgirem, Josep Garganté ha reiterat que la seva formació ja va criticar que la moratòria “arribava massa tard” i que “cal aturar qualsevol negoci turístic”. Garganté ha denunciat un “model de ciutat al servei de l’especulació” i ha exigit que s’abandonin les “polítiques d’aparador” que, segons ell, han definit “tots els governs municipals.