El govern municipal proposa la creació de 139 fites de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per complir d’aquí a una dècada. Entre aquestes hi ha que ningú no pateixi desnutrició a Barcelona, reduir la xifra d’atur per sota de les 70.000 persones, crear 160 hectàrees d’espai públic verd, reduir el consum d’aigua per sota dels 150 litres per dia i habitant, o aconseguir que el 50 % de l’energia consumida sigui de fonts renovables. Totes les propostes es portaran a votació en el plenari d’aquest octubre.

La pandèmia de la covid-19 ha fet canviar 10 d’aquests 139 objectius, per exemple, el de situar la taxa de mortalitat derivada de malalties infeccioses i parasitàries per sota de 8 (per 1.000 habitants). Segons el comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez Planas, la pandèmia també ha servit per veure que “el que volem resoldre degut a la pandèmia”, com temes de salut o de transició digital, en l’Agenda 2030 ja “prevèiem que s’havien de resoldre”. Rodríguez ha afegit que potser “s’han canviat algunes prioritats”, però no els objectius. La tinenta d’alcalde d’Agenda 2030, Laia Bonet, ha dit que la pandèmia és “una prova d’estrès de la validesa i la necessitat urgent d’implementar l’Agenda 2030”.

Bonet ha detallat que en els pròxims mesos es farà una comparació més acurada entre els objectius que es volen assolir i la situació actual de cada àrea. Ha dit que després quedarà “la tasca més important”, la de com s’arribarà als objectius. Bonet ha fet una crida a la col·laboració de tots els sectors tant públic com privat.