L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apressat el govern de la Generalitat perquè concreti “el més aviat possible” ajudes als restauradors pel tancament de bars i restaurants en la segona onada del coronavirus. “Parlem de milers de llocs de treball i d’una activitat vital per donar vida social i cohesió als nostres barris”, ha dit Colau, que ha demanat fer tot el possible perquè els negocis afectats no acabin tancant.

Colau demana que l’executiu català aprovi les mesures necessàries per “acompanyar” la restauració i “perquè no morin els sectors principals de la vida i del país”. Colau opina que el tancament de la restauració és una mesura “dràstica” i, de fet, s’ha mostrat preocupada per l'”impacte social i econòmic” que pot tenir l’aturada del sector.

Ara bé, l’alcaldessa ha dit que “no hi ha res més important que la salut” i ha celebrat que l’executiu català s’hagi “anticipat”, després de l’experiència de les setmanes crítiques del març i l’abril.

Ofereix “lleialtat” a la Generalitat

Hores abans de la valoració de Colau i quan les mesures encara no estaven confirmades, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, qualificava de “desproporcionat” tancar bars i restaurants. Sobre això, Colau ha dit “entendre” la preocupació del socialista amb els restauradors i que ella, ha dit, comparteix. Ara bé, ha insistit que la prioritat és ocupar-se de la salut. “Ningú no discuteix que es prenguin mesures”, ha afegit l’alcaldessa, en nom del govern municipal.

En aquest sentit, ha defensat la “lleialtat institucional” de l’Ajuntament amb la Generalitat i ha apostat per “evitar polèmiques” en una situació de crisi sanitària com l’actual.

Alerta per la situació a Barcelona

Tot i que la ciutat està lluny de trobar-se en la situació de la primavera, el nombre de positius nous per coronavirus s’ha incrementat notablement. Si fa 14 dies es van detectar uns 1.778 positius en una setmana, durant la darrera setmana se n’han detectat gairebé 3.000. “Això ens ha de preocupar, ens ha d’alertar“, ha dit l’alcaldessa.

Sobre les mesures anunciades per la Generalitat sobre els lloguers dels locals comercials, Ada Colau ha demanat més concreció. L’alcaldessa aposta per “controlar i rebaixar els lloguers abusius” per evitar la mort de part del teixit comercial. “Els principals problemes per sobreviure en aquesta pandèmia són els lloguers abusius que venen d’una situació d’especulació desfermada“, ha criticat.