L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha mostrat “ferida” per la sentència del procés i ha demanat als polítics “empatia” per els condemnes que han d’assumir els presos independentistes. “La distància ideològica mai no pot ser una excusa per deixar d’emfatitzar i entendre les raons de l’altre”, ha dit l’alcaldessa en la seva compareixença per valorar les condemnes per sedició. Colau ha fet, de nou, una crida al diàleg i perquè el conflicte català “no es resoldrà amb més judici ni amb més presó”.

Des de l’Ajuntament, Colau ha mostrat la seva solidaritat amb els condemnats, especialment amb el regidor de Junts per Catalunya, Joaquim Forn. Denuncia que és una “greu anomalia” que Forn no pugui exercir el seu càrrec amb normalitat pel qual va ser escollit a les eleccions municipals del 26 de maig.

“Un retrocés en l’estat de dret”

“Des del principi, per les seves condicions, aquest judici ha estat un retrocés en l’estat de dret“, ha dit Colau sobre el procés judicial al Tribunal Suprem. Assegura que les acusacions que s’han demanat “responien més a una voluntat de venjança que no pas a fer justícia“. L’alcaldessa ha criticat l’intent del govern del PP de “judicialitzar” la política i ha lamentat que el PSOE “no ha fet prou” per revertir aquesta situació.

Ada Colau lamenta que s’ha entrat en una espiral que expressa “el pitjor fracàs de la política”. També s’ha mostrat crítica amb què des del govern espanyol hagin fet coincidir les eleccions generals del 10 de novembre amb la publicació de la sentència del procés. Sobre el paper que han de tenir a partir d’ara les institucions, ha demanat que treballin per resoldre els conflictes i “no per allargar-los”. Per això, davant del “gran repte” que tenen els càrrecs públics, ha apel·lat al “diàleg polític” i treballar per aconseguir la llibertat dels presos “per la vida més ràpida i efectiva” possible.