L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assegura que “no volem tornar a tenir la ciutat plena de cotxes“, en relació amb l’inici del desconfinament, durant la pandèmia del coronavirus. En declaracions a TV3, Colau ha defensat aquest dimarts el pla d’acció amb mesures “urgents i immediates” per “adaptar” la ciutat a l’inici de la recuperació de la mobilitat que es debatrà en el plenari municipal de dimecres.

Segons l’alcadessa, serà una “tònica” recuperar carrers per a vianants o bicicletes, mitjançant un urbanisme “tàctic”. Colau ha assegurat que “ho estan fent altres ciutats europees i nosaltres també estem treballant en una planificació general perquè no es torni a omplir la ciutat de cotxes i de contaminació“.

Per la responsable del govern municipal, un “efecte colateral positiu” de la pandèmia és la disminució de la contaminació de la ciutat. En aquest sentit, ha apuntat que no volen tornar a la “normalitat” i per això es preveu “recuperar” carrers perquè la gent pugui mantenir unes distàncies mínimes de seguretat.

Un dels objectius del pla de l’Ajuntament és evitar que “es consolidi el traspàs cap al vehicle privat”, amb l’inici del desconfinament. Abans de la pandèmia, el 26 % dels desplaçaments es feien en vehicle privat i el 37,3 % en transport públic, mentre que, actualment, l’ús del cotxe particular ha augmentat fins al 34,4 % i els mitjans públics han disminuït fins al 19,5 %.

El propòsit del nou pla municipal és arribar al 40,8 % de mobilitat en transport públic, el 35,3 % a peu, el 19,9 % en vehicle privat i el 4 % en bicicleta.