Canvi d'opinió en menys de tres mesos. Ada Colau va dir al juny que aniria a la manifestació de la Diada, però ja va començar a expressar dubtes quan a mitjan juliol les entitats convocants van sumar-se a la llista independentista. Finalment, l'alcaldessa ha confirmat avui que no hi assistirà. El motiu de l'absència, ha dit, és el lema que l'ANC i Òmnium han posat a la manifestació. Diu que fa referència explícita al 27-S i que, per tant, s'emmarca en un context purament electoral. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Ja no és només una manifestació que està reclamant un dret, amb el qual estem en plena sintonia, sinó que també s'està demanant el vot. Llavors en la mesura en què estem en un context electoral i és una situació excepcional, jo crec que com a alcaldessa de la ciutat no hi he d'intervenir." D'aquesta decisió n'ha parlat el president de l'ANC. Jordi Sànchez ha volgut treure importància a l'absència de Colau en la manifestació per tal de preservar el seu paper institucional. JORDI SÀNCHEZ, president de l'ANC "La decisió de l'alcaldessa de no participar és perfectament legítima, ha deixat clar que en tot cas altres representants de l'Ajuntament hi assistiran, i ella el que vol és preservar-se com a primera mandatària de la ciutat, com potser ho farà el president de la Generalitat, i creiem que aquí no hi ha més element de polèmica." El debat independentista, però, marcarà aquest inici del curs polític. Dilluns que ve es farà el ple per adherir Barcelona a l'AMI. La votació tirarà endavant, però no per majoria absoluta. Colau ha reiterat avui que el govern, en bloc, s'abstindrà.

Colau ha explicat que ha pres la decisió de no anar a la concentració perquè entén que està “referenciada clarament a unes eleccions”, i ha afegit que fins ara sempre havia participat en les manifestacions de l’11 de setembre. Tanmateix, el caràcter que, segons l’alcadessa, té la convocatòria d’enguany ha fet que se’n desmarqui pel càrrec institucional que ocupa. Colau ha argumentat la decisió pel lema que l’ANC i Òmnium han posat a la marxa, “Fem la Via Lliure l’11-S: guanyem la República Catalana el 27-S”. Tot i així, l’alcaldessa ha afegit que el govern col·laborarà perquè la mobilització sigui un èxit.

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha volgut treure importància a l’absència de Colau i ha comparat la seva decisió amb la d’Artur Mas, que tampoc no anirà a la marxa perquè ostenta un càrrec institucional.

Pel que fa al ple extraordinari per debatre l’adhesió de Barcelona a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Ada Colau ha insistit que el seu grup s’abstindrà perquè considera que s’ha convocat “amb precipitació i interessos electorals”. La batllessa ha expressat que donar llibertat de vot als seus regidors no seria representatiu del conjunt de la ciutadania, i ha apostat per fer una consulta amb la “voluntat de seguir-ne parlant”.