L’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat a la ciutadania aquest dimecres abaixar el ritme durant les pròximes dues setmanes a Barcelona per contenir el coronavirus. “Ens plantegem reduir l’activitat a la nostra ciutat i ajornem les activitats col·lectives, reunions, esdeveniments i viatges que no són necessaris”, ha afirmat.

L’objectiu del govern municipal i de totes les administracions és doble. D’una banda, evitar contagis nous i, de l’altra, protegir les persones més vulnerables, com poden ser la gent gran. Colau ha volgut enviar un missatge de calma a la població i ha assegurat que “no hi ha motiu per a l’alarma” perquè en la majoria de la població l’afectació del coronavirus és lleu.

Tanquen 15 dies els casals de gent gran

Com a mesures per protegir la gent gran, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que durant els propers 15 dies es tancaran els 58 casals de gent gran que hi ha a la ciutat. També s’aturaran les activitats per a la gent gran que es fan en biblioteques, centres cívics i equipaments esportius, i es limitarà l’aforament per al públic en general a un terç de la capacitat.

A més, hi haurà un reforç del servei de teleassistència perquè els usuaris no quedin desatesos. Les mesures no afecten les escoles bressol ni els centres educatius perquè es considera que “el risc és més petit” en els infants. Tarafa ha anunciat que aquest dijous es farà una reunió per abordar mesures en el transport públic i que la intenció de l’Ajuntament és reforçar-hi la higiene i demanar horaris esglaonats a la feina per evitar aglomeracions.

Acompanyar els sectors afectats

En la compareixença, l’alcaldessa ha assegurat que l’Ajuntament “escoltarà i acompanyarà” els sectors que es vegin afectats per la crisi del coronavirus, com ara la restauració o l’oci. Tot i això, ha deixat en mans de la Generalitat i l’Estat les decisions econòmiques i ha dit que “és massa d’hora” perquè el consistori prengui mesures específiques com la que va demanar el Gremi de Restauració per no pagar la taxa de terrasses.

Un cas més de coronavirus a l’Ajuntament

Gemma Tarafa ha explicat que s’ha detectat un cas més de coronavirus a l’Ajuntament. Es tracta d’un directiu de l’Àrea d’Ecologia Urbana, que se suma al treballador de l’Àrea d’Economia i la professional de l’Escola Bressol Municipal Gràcia, que està tancada. Per tot plegat, el consistori ha aïllat temporalment a casa 70 treballadors municipals (dilluns n’eren 55) que hi van tenir contacte.

Entre aquestes persones confinades hi ha quatre regidors del govern municipal. Als tres aïllaments ja coneguts (Jaume Collboni, Jordi Martí i Montserrat Ballarín), ara s’hi ha sumat la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón. En una piulada, ha explicat que està refredada i que ha preferit quedar-se a casa “per prudència”.

Sense plens de districte

L’Ajuntament de Barcelona s’aplica també la norma d’“abaixar el ritme” i durant les dues properes setmanes no es faran ni audiències públiques, ni consells de barri ni plens de districte. Colau no ha volgut avançar què passarà amb les comissions de plenari de la setmana que ve o amb el ple de finals de mes. La decisió es vol prendre conjuntament amb els grups municipals.

La compareixença de Colau arriba després que l’Estat hagi anunciat que ja s’han superat els 2.000 casos confirmats de covid-19 a Espanya i que la Generalitat hagi decretat la prohibició d’actes a què assisteixin més de 1.000 persones.