L’alcaldessa Ada Colau i Jody Williams, premi Nobel de la Pau, han denunciat que s’estan vulnerant els drets humans en el judici del procés. Ho han dit després de la trobada que han mantingut a l’Ajuntament de Barcelona. La nord-americana, defensora dels drets humans, ha viatjat a Barcelona convidada per Òmnium Cultural, després de visitar la sessió d’aquest dimarts del judici. De fet, va ser una de les persones que la defensa del president de l’entitat, Jordi Cuixart, va proposar com a testimoni al judici, però el Tribunal Suprem va rebutjar-la. Abans de la trobada al consistori, Williams s’ha reunit amb el president del Parlament, Roger Torrent.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Judici del procés | Última hora” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-proces/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

El govern municipal i Jody Williams han coincidit en denunciar les irregularitats que, diuen, rodegen el judici als líders independentistes. Ada Colau assegura que aquesta situació d'”excepcionalitat” no només afecta els independentistes, sinó tots els demòcrates perquè “hi ha una vulneració dels drets humans des del primer moment”. També ha criticat que el govern de l’Estat permeti que Vox exerceixi d’acusació popular.

És una anomalia que el govern espanyol s’escandalitzi i no denunciï que un partit d’ultradreta sigui acusació popular en el judici, i en canvi l’Advocacia de l’Estat qüestioni que l’Ajuntament sigui una acusació en el judici.”

De la seva banda, Jody Williams assegura que es tracta d’un “judici polític” i sense garanties. Ho ha dit després de visitar una sessió del judici al Tribunal Suprem. Critica que els jutges no permetin la visualització d’imatges de les càrregues policials de l’1-O; uns vídeos que, segons la premi Nobel de la Pau, desmunten les declaracions dels agents de la policia espanyola que han declarat com a testimonis en el judici.

“Els jutges només van aguantar tres vegades veure vídeos que contradeien el que deia la policia. Després d’això, [els jutges] no volien veure més evidències en contra de la versió oficial. Si això és justícia, espero mai estar davant de la cort d’Espanya.

Qui és Jody Williams?

Jody Williams va ser premiada amb el Nobel de la Pau l’any 1997 per la seva lluita contra les mines antipersones. Actualment és presidenta de l’organització Nobel Women’s Initiative, formada per sis dones Nobel de la Pau. La defensa del president d’Òmnium Jordi Cuixart, qui actualment està en presó preventiva, va demanar-la com a testimoni en el judici del procés, però el Tribunal Suprem va rebutjar-la. De fet, Williams va signar el manifest ‘Let catalan votes’ i aquest dimarts va assistir a la sessió del judici.

Jody Williams al Tribunal Suprem

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Judici Procés | ▷ EN DIRECTE” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

A la sortida del Suprem, la premi Nobel de la Pau va denunciar que la causa contra els líders independentistes al Suprem posa en perill els drets humans. Segons Williams, s’està “criminalitzant” el dret a la llibertat d’expressió, així com les manifestacions “pacífiques”. La nord-americana també va defensar el dret dels ciutadans a opinar sobre el seu futur i va criticar la “por” de l’estat espanyol al diàleg amb Catalunya. En aquest sentit, creu que un “problema polític” com el que hi ha actualment entre Catalunya i l’Estat no es pot resoldre a través de la justícia. “Se’m fa una farsa”, va concloure.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Calendari de testimonis al judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/calendari-testimonis-judici-proces-declaracio/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]