(ACN) La líder dels comuns i alcaldessa de Barcelona, Ada  Colau, i el cap de llista d’En Comú Podem al 10-N, Jaume Asens, han proposat aquest dijous una taula de diàleg per a obtenir un “nou pacte” entre Catalunya i Espanya. En un futur, aquest acord hauria de ser ratificat en un referèndum pels catalans. En una roda de premsa amb el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, que subscriu la proposta, han explicat que entre els seus objectius també hi ha el blindatge de l’autogovern a Catalunya, a més d’aconseguir la llibertat dels presos, sigui mitjançant l’indult o una reforma del Codi penal en el concepte de sedició.

Colau ha desplegat la proposta com una solució “viable” tot i que ha admès que no és la ideal. En aquest sentit, ha instat la resta de partits a abandonar “trinxeres” i “proclames buides”, tot i estar a les portes de la campanya electoral pel 10-N, i a trobar uns acords “de mínims” per encarar una nova etapa. De fet, l’alcaldessa ha criticat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per visitar Barcelona “com un ministre de l’Interior” i no parlar amb tothom en la seva visita de la setmana passada.

Una proposta a dues velocitats

La proposta es basa en dues velocitats. En primera instància, reclamen desbloquejar i retornar al diàleg. Per tot plegat, cal parlar de la llibertat dels presos i del reforç de l’autogovern a Catalunya, que veuen en perill amb l’actuació de les dretes a l’Estat. D’altra banda, parlen d’una doble taula de negociació, al Congrés i al Parlament, en què “les dues parts s’escoltin” i treballin de forma estable per rebaixar la tensió.

Després, en un segon moment, volen que es treballi en un mètode “acordat” per un nou pacte entre Catalunya i Espanya amb la voluntat que, en un futur, a curt termini, s’acabi votant i sigui ratificat pels catalans. Per als comuns, aquesta proposta no canvia el seu posicionament a Catalunya, ja que continua fent una defensa del referèndum i no hi renuncien.

Iglesias sobre l’exhumació de Franco: “no n’hi ha prou”

En el mateix acte, i en ser preguntat sobre l’exhumació de Francisco Franco, el secretari general d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha qualificat de “bona notícia” l’exhumació del dictador del Valle de los Caídos, però ha advertit que “arriba tard” i que amb aquesta acció “no n’hi ha prou”. El líder de la formació morada ha dit que la exhumació és una victòria dels col·lectius per la memòria històrica però ha avisat que queda “molta feina a fer”. En aquest sentit, ha explicat que aquest dijous s’ha tret del mausoleu “la mòmia” de Franco, però no les restes, que considera que estan “a una part de l’aparell de l’Estat i de l’oligarquia”. “Són les restes el que cal desterrar de la nostra democràcia”, ha dit.