L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que s’haurien d’establir criteris rigorosos de “com es donen i com es treuen les medalles” per evitar els “jocs lamentables partidistes” en referència al debat d’aquests dimecres al plenari arran de  la proposta de revisar la Medalla d’Or al president Heribert Barrera. Colau ho ha dit a ‘Els matins de TV3’, on ha afegit que totes les formacions polítiques s’han de posar d’acord perquè no es tornin a donar “aquestes situacions”. L’alcaldessa de la ciutat ha afirmat que si en el futur un grup municipal porta novament una proposta d’aquest tipus al plenari “tothom s’hi ha de posicionar”.

“Barrera era profundament racista i homòfob”

Colau ha dit que “no es pot banalitzar” el que va dir Heribert Barrera que a més, tal com diu l’alcaldessa no són declaracions aïllades sinó que és el seu pensament polític i el va deixar escrit en llibres. L’alcaldessa creu que en nombroses ocasions ha dit coses “molt reprobables” com que “els blancs són superiors als negres” o que “Catalunya pot desaparèixer amb la immigració”. A més, ha recordat que ONG de Drets Humans li van demanar en el seu moment que es retractés i Barrera “es va reafirmar” en el seu pensament polític “profundament racista” i “xenòfob”. Algú així “no mereix els honors de la ciutat”  ha afegit finalment.

Debats sobre medalles precedents

L’alcaldessa de Barcelona ha assegurat a més, que no és la primera vegada que hi ha un debat d’aquestes característiques  i creu que en el cas del plenari d’aquest dimecres Joaquim Valls ” els estava tornant” als “independentistes” que havien fet servir una declaració institucional per atacar-lo personalment. Colau també ha recordat que quan es va treure la medalla al rei emèrit es va aprofitar per “atacar al govern central”.