L’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat als estats que donin “més recursos i competències” a les ciutats per donar resposta als “desafiaments globals” que hi ha actualment. Durant la cimera mundial de ciutats que se celebra a la ciutat sud-africana de Durban, Colau ha reivindicat la necessitat d'”enfortir” el treball en xarxa dels municipis d’arreu del món per afrontar “temes urgents” i de gran preocupació, com el creixement de l’extrema dreta i els discursos d’odi. “Les ciutats som agents clau per fer front a aquestes amenaces. Cal que els estats entenguin que som les aliades principals”, ha defensat l’alcaldessa.

Aquesta no és la primera vegada que Colau reclama més poder decisiu als ajuntaments. Ja ho va fer durant la cimera mundial de ciutats sobre l’emergència climàtica, a les Nacions Unides.

2.000 representants a la cimera mundial de ciutats

Colau ha obert el congrés de CGLU, la principal xarxa internacional de ciutats. Hi participen prop de 2.000 representants de localitats. L’alcaldessa ha defensat que Barcelona té una “forta implicació” en aquesta xarxa per situar la defensa del dret a l’habitatge, la lluita contra l’emergència climàtica o la gestió dels fluxos migratoris com a “prioritats de l’agenda pública mundial”.

La tinenta d’alcalde d’Agenda 2030, Laia Bonet, també ha participat en aquest congrés. Ha destacat que és clau treballar en xarxa i cooperar per poder fer realitat la implantació i desenvolupament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).