La candidata de BComú, Ada Colau, ha recriminat a Ernest Maragall (ERC) que vulgui “apropiar-se de l’1 d’octubre”. “Cap lliçó de resposta democràtica, alguns fa dècades que ens trobem als carrers per denunciar la vulneració de drets”, ha sentenciat Colau en un acte a l’Orfeó Gracienc. La candidata dels comuns ha criticat que Maragall l’acusi d’ambigua i li ha recordat que l’Ajuntament s’ha personat contra les càrregues policials de l’1-O i que volen arribar “fins al final”.

“Que ningú no s’apropiï de mobilitzacions àmplies i transversals”, ha reclamat Colau, que ha lamentat que forces d’esquerres usin l’1-O per promoure “baralles entre les esquerres”. La candidata a la reelecció ha dit que “l’1-O és de la gent, l’expressió més gran de mobilització democràtica”, i que el que s’ha de fer és “cuidar-lo”.

L’acte, marcat per discursos en defensa dels drets humans, ha comptat amb la presència d’Arcadi Oliveras, el diputat electe dels comuns Jaume Asens i l’activista LGTBI Monica Benicio, parella de Marielle Franco, regidora de Rio de Janeiro que va ser assassinada el 2018. La seva intervenció ha emocionat Colau, a qui s’ha vist amb els ulls plorosos. La candidata dels comuns ha erigit Barcelona com “una ciutat referent en drets humans”.

Protestes espontànies contra els desnonaments

En l’acte a l’Orfeó Gracienc hi ha hagut dues persones que han interromput Colau per protestar. La primera duia un cartell contra els desnonaments oberts. La segona ha denunciat també desnonaments i els preus dels lloguers a Gràcia. Colau els ha respost que “ningú no es demanarà més a si mateix que nosaltres” i ha afirmat que en matèria d’habitatge “hem fet tot el que se’ns ha ocorregut”. Ha dit que la unitat que es va crear contra els desnonaments n’ha aturat més de 7.000.