L’alcaldessa, Ada Colau, ha declarat aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia per la causa de l’anomenat Bloc Llavors, al Poble-sec. Ho ha fet en qualitat d’investigada arran de la querella que va interposar el fons Vauras Investment SL, propietari de l’edifici. Ha negat que ella intervingués de cap manera en les propostes de sancions al fons Vauras ni en la concessió de llicències d’obra.

Colau ha arribat a la Ciutat de la Justícia quan faltaven pocs minuts per a les 10 del matí. Ho ha fet acompanyada pels seus advocats, els regidors Laura Pérez i Marc Serra i el secretari municipal Jordi Casas. L’alcaldessa ha sortit cap a dos quarts d’onze. A la porta, ha saludat un grup de persones que l’havien rebut amb aplaudiments de suport.

Una declaració de 10 minuts

La declaració de Colau ha durat uns 10 minuts. L’alcaldessa, que s’ha negat a respondre les preguntes de Vauras Investments, ha explicat que quan va accedir a l’alcaldia va delegar les seves funcions en matèria d’habitatge als serveis municipals. Assegura que no va intervenir en expedients relacionats amb el fons d’inversió. Els advocats del fons d’inversió han anunciat que demanaran més diligències per esclarir els fets.

Després de la seva declaració, en una compareixença a l’Ajuntament, Colau s’ha mostrat confiada que la causa s’arxivarà perquè “no hi ha cas”. També ha destacat que “crida l’atenció” la quantitat de querelles que s’han presentat contra l’Ajuntament en matèria d’habitatge. “No havíem vist mai una cosa igual. Causes que ja han estat arxivades que es reobrin sense que hi hagi proves noves. Si això passa amb proximitat d’eleccions, és encara més cridaner”, ha dit.

Querella contra les multes de l’Ajuntament

Pel mateix cas, divendres van declarar els regidors Marc Serra i Lucía Martín i una funcionària, que van sortir-ne satisfets perquè van poder “desmuntar les mentides” d’una querella que els acusa de prevaricació, malversació i coaccions.

El fons d’inversió es va querellar contra Colau, els dos regidors i la funcionària arran de les multes que l’Ajuntament de Barcelona li va interposar per no oferir lloguer social a les famílies vulnerables que ocupaven el bloc abans de ser desnonats. En un primer moment, un jutge va arxivar el cas perquè no hi veia fonament, però l’Audiència de Barcelona el va reobrir. La defensa sosté que Colau no va signar cap expedient i que, per tant, no és autora de cap dels fets que se li imputen.

La segona visita de Colau als jutjats

La d’aquest dilluns ha estat la segona vegada que l’alcaldessa visita la Ciutat de la Justícia. Ho va fer el març de l’any passat per la causa sobre l’atorgament de subvencions a entitats socials que la fiscalia havia arxivat prèviament. Després de la declaració, el jutge va arxivar la causa perquè no hi va veure cap conducta irregular. Tot i això, al novembre, l’Audiència de Barcelona va reobrir el cas. Amb aquesta, el govern municipal té tres causes obertes amb la justícia.