L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida al diàleg després dels darrers esdeveniments com a conseqüència de la sentència del procés i s’ha adreçat directament al president en funcions del govern central, Pedro Sánchez i al president de la Generalitat, Quim Torra. Els ha demanat que “s’asseguin en privat”, fora dels focus dels mitjans de comunicació i que ho facin “amb responsabilitat”. Colau ha apostat per crear una taula de diàleg que refaci ponts i aïllar, alhora,”els discursos polítics inciendiaris”. L’alcaldessa ho ha dit durant una compareixença aquest diumenge per valorar la situació a la ciutat i al país després d’una setmana intensa de mobilitzacions per la sentència del procés i d’aldarulls a la ciutat. Colau ha afirmat que “si el governs català i espanyol poden parlar per coordinar els operatius policials, com és possible que no puguin parlar del problema polític de fons que tenim?”.

L’alcaldessa ha justificat la seva absència en la trobada de Quim Torra amb els alcaldes de Girona, Tarragona i Lleida. Ha afirmat que la convocatòria es va fer de forma precipitada i que a més no es tractava d’una reunió de treball, sinó d’una compareixença conjunta. Recordem en canvi, que Colau es va reunir amb el president del Parlament, Roger Torrent i diverses entitats com la FAVB, la Taula del Tercer Sector i les organitzacions PIMEC, Foment del Treball, Cercle d’Economia, Lafede.cat i els sindicats CCOO i UGT. L’objectiu d’aquest grup de treball és desescalar i “posar a fi a totes les violències , aturar la judicialització i aconseguir una solució democràtica al conflicte polític”.

Crítiques al ministre de l’Interior

Colau també ha criticat les paraules del ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska, en què afirmava que tots els casos en què s’ha denunciat mala praxi policial “són falsos” i que si que hi ha hagut proporcionalitat en les actuacions dels darrers dies. Colau, que ha reiterat la seva condemna de la violència als carrers, ha recordat que s’han pogut veure algunes actuacions policials “poc correctes” i que hi ha hagut ferits per pilotes de goma i fins i tot periodistes ferits i algun detingut. Creu que l’Estat no “ha de tenir cap por” a investigar i que això reforça la democràcia.

L’Ajuntament ja ha anunciat que reclamarà pels desperfectes durant els aldarulls als responsables. Recordem que durant les barricades que han aixecat i cremat els encaputxats aquesta setmana, s’han cremat un miler de contenidors, que tindrien un cost aproximat d’1,5 milions d’euros.

Crítiques a Albert Rivera

L’alcaldessa també s’ha referit a l’acte que aquest diumenge ha celebrat Ciutadans a la plaça de Sant Jaume. Ha afirmat que tothom té dret a manifestar les seves idees, però ha demanat al líder de la formació Albert Rivera que s’allunyi “dels discursos incendiaris”. Colau ha afirmat que Rivera “ha estat dient mentides” i que això és greu. Lamenta que Rivera hagi relacionat Catalunya amb el terrorisme i les guerres i li ha demanat que rectifiqui. Creu que això només ajuda a augmentar la tensió.

Pots recuperar el discurs íntegre d’Ada Colau aquí: