què se celebra el 12 d'octubre dia hispanitat

Amb motiu del 12 d’octubre, dia de la Hispanitat, s’han programat algunes convocatòries a la ciutat de Barcelona. En aquest any tant atípic marcat per les mesures de seguretat per prevenir el contagi de coronavirus, però, es preveuen menys actes: la tradicional manifestació que Societat Civil Catalana convocava pel centre de la ciutat aquest any no està programada. L’any passat la manifestació principal, convocada per Catalunya Suma, va aplegar prop de 10.000 persones. T’expliquem què es preveu per aquesta jornada de 2020.

Ofrena floral al Monument a Colom

Una de les novetats d’aquest 2020 és l’ofrena floral que s’ha convocat davant del monument a Cristòfor Colom, al Portal de la Pau, a les 12 h del migdia. En aquest cas, la jornada l’organitzen els col·lectius Somatemps i Catalunya Suma per Espanya, i Vox ja ha comunicat que s’hi adhereix. Sota el lema “molt a celebrar”, el partit d’ultradreta ha subratllat que “no es pot deixar un 12 d’octubre sense hispanitat després de tant anys de lluita”. Els organitzadors remarquen que s’haurà de portar la mascareta i guardar les distàncies en tot moment, a més, que només podran fer l’ofrena de flors les persones que estiguin acreditades. La ubicació no és casualitat, amb el nou debat sobre què s’ha de fer amb l’estàtua del colonitzador, els convocants també enfocaran l’acte a demanar que el monument de Colom no es modifiqui.

La Falange convoca un acte a Montjuïc

Com cada any, la Falange convoca a congregar-se a la plaça de Sant Jordi, a Montjuïc, per celebrar el dia de la Hispanitat. La concentració s’ha programat per a les 11.30 h sota el lema “No ens enganyen, Catalunya és Espanya!”. Durant els últims anys, Democràcia Nacional també s’havia adherit en aquesta concentració, però, aquest any, ja ha comunicat que no s’hi afegirà per les dificultats de complir les restriccions sanitàries.

Marxa de vehicles des de plaça d’Artós

Els moviments Espanya i Catalans, i Catalunya Suma per Espanya convoquen a les 12 h del matí a participar en una marxa lenta que s’iniciarà a plaça d’Artós i recorrerà tot Barcelona. Animen a anar-hi amb qualsevol vehicle.

A Madrid, no hi haurà desfilada militar

La tradicional desfilada militar que cada any es fa a Madrid s’ha hagut de cancel·lar per les restriccions de seguretat per frenar el coronavirus. Hi haurà un acte institucional, però al Palau Reial. Serà a les 11.45 h i hi participaran els reis, així com diferents representants d’alguns partits del Congrés dels Diputats.

Res a celebrar

La Intersindical-CSC impulsa el “El 12 d’octubre: Jo faig classe!”

En una línia diametralment contrària, la sectorial d’Universitats i centres de Recerca de la Intersindical-CSC proposa diverses classes virtuals aprofitant que enguany totes les universitats duen a terme classes virtuals per al dia de la Hispanitat. Sota el lema “12 d’octubre: Jo faig Classe”, subratllen que “no hi ha res a celebrar” i aprofiten la jornada per parlar sobre els efectes del colonialisme en diferents àmbits a càrrec de persones especialistes a través de debats virtuals d’interès per a la comunitat universitària. Així mateix faran denuncia de la violència policial, econòmica, política, judicial, mediàtica i cultural que, diuen, “s’exerceix contra el poble de Catalunya”.