(ACN) El Parlament ha commemorat aquest dimecres a la tarda el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones amb un acte a l’auditori de la cambra que ha servit per recordar i homenatjar les 11 víctimes mortals que s’han registrat a Catalunya aquest 2020 per violència de gènere. L’acte, conduït per la periodista Ariadna Oltra, ha comptat amb les intervencions de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, de la periodista Natza Farré i de l’educadora social i supervivent de violència masclista Alba Fernández Pous.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha clos l’acte fent una crida a “fer més” contra la violència envers les dones i apel·lant directament els homes. Torrent ha dit que “és un deure inexcusable que ens hi impliquem”, i ha afegit que “com a societat, cal revisar-nos a nosaltres mateixos” perquè les violències “es coven en les actituds, els valors i el masclisme quotidià”. Torrent ha reiterat que els casos de violència masclista haurien de produir “molt més mal col·lectiu” perquè segueixen tenint lloc “malgrat les lleis, les iniciatives governamentals i els discursos institucionals”.

Forcadell intervé en nom dels expresidents

Torrent també ha aprofitat per agrair la presència i participació de Forcadell a l’esdeveniment, al qual ha destinant part de les seves hores fora de la presó de Wad-Ras, on compleix condemna pel referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Forcadell ha obert els parlaments en nom dels expresidents de la cambra i ha assenyalat que entre els mesos de gener i setembre s’han detectat 12.000 agressions masclistes en l’àmbit familiar, 45 per dia. Forcadell ha lamentat que “en el temps que dura aquest acte institucional hi haurà una agressió, potser dues, i el que és pitjor és que aquests 45 casos són dels que en tenim constància”. L’expresidenta ha fet una crida a “posar fi als privilegis” i a assolir “drets i llibertats reals”. A més, ha subratllat que quan es maltracta una dona “és tota la societat qui s’ha de sentir abusada i agredida”.

Han assistit a l’acte representants de diversos grups parlamentaris i consellers del govern, com el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. L’esdeveniment s’ha fet respectant les distàncies de seguretat davant del coronavirus i ha incorporat la veu i els testimonis de Natza Farré i Alba Fernández Pous, així com la música de Gemma Humet.