Més de 2.000 persones han participat en l’acte central del Pacte Nacional pel Referèndum que ha servit per fer balanç de les adhesions rebudes i exhibir la transversalitat de la reivindicació del referèndum abans d’iniciar la via unilateral, un acte en què el protagonisme l’ha tingut la societat civil.

Primer s’han exposat els suports de la societat catalana, de ciutadans i entitats. D’entre la quarantena, en destaquen, per exemple, els suports fets arribar des dels sindicats CCOO, UGT i l’agrari UP, entitats empresarials, clubs esportius com el FC Barcelona o altres com la federació d’entitats de la gent gran. També s’ha mostrat la xifra total de signatures a favor del referèndum, que és superior al mig milió, després que en la diada de Sant Jordi se’n van aconseguir 400.000. Segons el Pacte pel Referèndum, “el suport al referèndum aplega el 80 % de la ciutadania catalana“. Després s’han mostrat els suports dels representants públics espanyols i també dels avals internacionals.

A l’acte hi han assistit els partits polítics que formen part del Pacte Nacional pel Referèndum: PDeCAT, ERC, CUP i CSQP. Per part de l’Ajuntament de Barcelona, hi ha participat l’alcalde accidental, Gerardo Pisarello, i també s’ha visibilitzat el suport de la quarantena d’entitats adherides al pacte.

L’acte arriba dos dies abans de la conferència que faran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, a Madrid per fer la darrera petició al Govern espanyol per acordar el referèndum. I aquest divendres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha instat Puigdemont a plantejar a les  Corts espanyoles la seva proposta per a la celebració d’un referèndum pactat, una invitació que ha fet perquè el debat es produeixi en seu parlamentària. La vicepresidenta ha avançat que cap membre de l’executiu espanyol no assistirà a la conferència que oferirà el president de la Generalitat a Madrid.