L’acte institucional de la Diada 2019 del govern català i el Parlament de Catalunya ha recordat enguany els polítics empresonats i els que estan a l’estranger. Sota el títol “Tornarem”, la cita s’ha celebrat quan previsiblement falten poques setmanes per conèixer la sentència del judici del procés. L’espectacle, dirigit i creat per Lluís Danés, ha volgut defensar “els drets nacionals de forma cívica i pacífica”.

A l’acte, hi han assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, el del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa, Ada Colau, que han ocupat la primera fila dels assistents. L’espectacle ha posat punt final a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Ha arrencat amb la formació de gala dels Mossos d’Esquadra. Tot seguit, el Cor Jove Nacional de Catalunya ha interpretat ‘El cant de la senyera’.

Missatges dels presos

Un dels moments més destacats ha estat la lectura dels missatges dels polítics que són a la presó: Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Oriol Junqueras i Carme Forcadell. “Espero que pugui tornar a ser un més entre vosaltres en el camí cap a la llibertat del nostre poble”, deia el missatge de Sànchez. “Tinc l’esperança de saber que si lluitem serem lliures”, ha apuntat Forn des de Soto del Real. Les seves intervencions han conclòs amb els crits de “Llibertat!” dels assistents.

Els polítics que són a l’estranger també han tingut paraules per als espectadors de l’acte. En aquest cas, ells mateixos han pogut transmetre directament els seus missatges. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reivindicat la “legitimitat” de l’1-O i la “continuïtat històrica de la institució que l’Estat volia dissolta i tancada” i que, diu, els ciutadans volien que “es resguardés del cop d’estat del 155“.

Homenatge a la vaga de La Canadenca

D’aquesta manera, l’acte ha volgut recordar tres valors: l’acollida, la perseverança i l’esperança. També s’ha fet un homenatge a la vaga de La Canadenca, el naixement del poeta Joan Brossa i el 80è aniversari de l’exili republicà amb textos de Teresa Pàmies.

També s’ha homenatjat Neus Català, una supervivent catalana del camp d’extermini de Ravensbrück i que va morir l’abril passat. L’acte ha finalitzat amb l’actuació de Lax’n’Busto, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i la Coral Sant Jordi, que han interpretat “Tornarem”. Tot seguit, ‘Els Segadors’ del Cor Jove Nacional de Catalunya, la Coral Sant Jordi i Xavi Lloses ha conclòs l’acte i ha despertat els crits d'”independència” per part del públic.